Плащах си данъците, искам по-висока пенсия

След доста години управляващите в НС започнали разглеждане на нов законопроект за социална помощ на възрастните хора. Държавата започнала да мисли за възрастните и включва различни механизми за подобряване на живота им. За съжаление, това, което държавата иска да покаже, е, че „материалната подкрепа на възрастните хора е съвършено нов инструмент не по линия на пенсиите, а по линия на социалното подпомагане и диференциране правилно нуждите на пенсионерите”.

Управляващите години наред не можеха да разберат една основна истина – че ако осъвременят всички пенсии спрямо средната заплата в страната, примерно за 2019 г., и те станат достатъчни за един достоен живот на старини, на възрастните хора не им трябват никакви механизми за подобряване на живота им.

Пенсиите в България отдавна се знае, че са най-ниските в ЕС, по-ниски дори и от страни извън ЕС. Ако моята пенсия е достатъчна за непрекъснато повишаващите се цени на всичко в България спрямо това, което съм дала на държавата като данъци през трудовия ми стаж, аз сама ще си определям механизмите за подобряване на живота си.

Учудващо е, че отново се мисли за защита правата и интересите на пенсионерите с най-ниските пенсии и само за тях е допълнителното материално стимулиране от държавата. Това бил „първият закон”, който дава множество възможности на пенсионерите, но само за тези с най-ниските пенсии ли, или за всички пенсионери? Не се ли научиха тези управляващи, че социалното подпомагане се осъществява твърде съмнително и неправилно и повече към определени групи от обществото.

Пенсиите, по-високи от минималните, ще станат по-ниски от минималните при този приет механизъм, както се вдигнаха минималните пенсии с 25% през 2018 г., а другите – с 5%.
Така че най-добре да се вдигнат всички пенсии и ще отпадне нуждата от каквото и да е социално подпомагане.

В. Александрова, София

Източник: Ретро

Твоят коментар