Пламен Димитров: За „зелената“ трансформация ни трябват 42,7 млрд. лв., ЕС ни дава 460 милиона

Трябва да гарантираме работните места и енергийния баланс на България, но и да е ясно, че до 2030 г. ще имаме времето да преструктурираме системата и да влезем със зелена и дигитална трансформация на икономиката.

Парите в Зелената сделка, които ни трябват за тази трансформация, ги няма. На страната са нужни 42,7 млрд. лв., за да изпълни сегашните заложени критерии за следващите 10 г. В момента от ЕС ни дават около 460 млн. за този преход.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Синдикалистът подчерта, че е важно да се уточнят кои са червените линии, които България не може да прекрачва.

По думите му четири са основните моменти, но от които две са намерили място в позицията на страната.

Според него най-важната е, че България ще сподели климатичната неутралност на ЕС към 2050 г., но към 2030 г. ще се настоява за 40% намаляване на емисиите, а не 50-55% както са предложили някои държави членки и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Димитров е на мнение, че това ще даде повече време на България, в което да не бъде толкова категорична и агресивна докато гони целта.

Синдикалистът изтъкна, че втората важна позиция е да не се съгласяваме всички приходи от свободните емисии да се централизират в Брюксел. Той беше категоричен, че за 2018 г. са постъпили 1 млрд. 100 млн. лв. във Фонда за сигурност на енергийната система и настоява парите да останат в България.

Димитров заяви, че съгласие не е намерено по повод действащата директива държавните помощи за въглищните централи да бъдат прекратени до 2025 г. Според него те трябва да бъдат гарантирани поне до 2030 г., за да се подсигурят необходимите мегавати електричество, които са гръбнака на енергийната ни независимост.

Четвъртата точка касае тежките индустрии да продължат да получават подкрепа.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар