Петър Витанов: Идеята на надпартийния кандидат е да генерира по-голяма политическа подкрепа (ВИДЕО)

„Не трябва да се оказва партиен натиск при избора за главен прокурор. Действията на президента Радев бяха в неговите правомощия. Когато имаме само 1 кандидат, се пораждат съмнения за обективността на процеса. Процедурата е законна. Изборът на главен прокурор беше силно политизиран. Аргументите за връщането са както юридически, така и политически. Обосновано е действието на Радев, доколкото е в рамките на неговите правомощия“. С тези думи започна участието си е предаването „Офанзива“ с Любо Огнянов по Канал 3 евродепутатът от БСП Петър Витанов.

„За да излезем извън рамките на съмненията, правителството беше длъжно да посочи кандидат като алтернатива на Гешев. В контекста на препоръките от Венецианската комисия законът позволява министъра на правосъдието да номинира главен прокурор. Това можеше да избегне съмнения“, сподели той.

„Не смятам, че Мая Манолова е действала под натиск. Ние като социалисти подкрепихме идеологически противници, защото е по-добре да подкрепим форма на промяна, отколкото да остане статуквото, което е вредно за този град. Това е нещо съвсем характерно за европейските страни. Виждаме в настоящето управление, преди да го делим на „ляво“ или „дясно“, нещо вредно за страната. Десницата обаче не можа да преодолее този предразсъдък“, заяви Петър Витанов.

„Идеята на надпартийния кандидат е да генерира по-голяма политическа подкрепа. Не ни е срам от кандидата ни за София. Всеки кандидат за кмет има право да запази анонимността на своя вот“, каза още Витанов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар