Петър Велков: Незабавен локдаун, хуманитарната криза е тук

За незабавен локдаун и спазване на мярката за носене на маски призова математикът Петър Велков, експерт по управление на кризи. Апелът му идва минути, след като в националната информационна система за COVID-19 беше публикувана статистиката за денонощието, показваща, че още 106 души са починали, а новорегистрираните с коронавирус са 3816.

В коментар във Фейсбук той констатира, че хуманитарната криза вече е факт.
„На 28.10 в централната емисия на БНТ заявих, че скоро смъртността ще нарасне 4-5 пъти и ще стигнем 100 души на ден. (…)

Тогава имахме 25 починали за деня. Преди малко излязоха – 106 починали за последните 24 часа.

Споделих, че първо ще стигнем 100 на ден, после 200 и така можем да катерим в стотици на ден в зависимост колко закъснеем с мерките.

Хора, никой не може да избяга от статистиката и данните, никой, независимо дали вярвате или не.

Всеки втори тестван от последните 24 часа вече е позитивен… хуманитарната криза е тук, локдаун сега, носете маски…“ – пише Петър Велков.

Експертът посочва, че починалите медици вече са 33-ма, а педагозите – 18. Той напомня, че основните статистически показатели за епидемията у нас растат експоненциално, разпространението във всички области на страната вече е дифузно, а огромен брой от хората не спазват мерките.

Твоят коментар