Петко Георгиев: Тръмп се опитва да спаси шансовете си за бъдещето, има френетични последователи

В момента американският президент Доналд Тръмп се опитва да спаси шансовете за бъдещето си, за което съвсем откровено говори – че пътят с неговите избиратели тепърва е започнал. Това каза пред БНР журналистът Петко Георгиев.

Най-важното послание след щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон според Георгиев е надписът, оставен върху бюрото на оглавяващата Камарата на представителите Нанси Пелоси – „Ние няма да се предадем, няма да отстъпим“.

„Тръмп продължава да контролира френетична маса от последователи, които са готови на всичко, за да продължават да го защитават и да го върнат обратно в Белия дом след 4 години, след като ще им се наложи да преглътнат това, че след 20-ти той ще го напусне временно“, коментира Георгиев в предаването „Преди всички“.

Кандидат като Тръмп би спечелил всякакви избори в България без проблем, каза още Петко Георгиев.
„Той използва технология и се обръща към чувства и емоции на избирателите, които са близки на популисткия тип управление. Просто в Америка този процес достигна по-далеч – на практика постави под въпрос и беше на косъм от това да разруши устоите на една демокрация, която в последните 200 години е била световен пример и надежда за хората, които търсят свобода и подкрепа за демокрацията.“

„Онова, за което 50 години се бори Съветският съюз по време на Студената война и в последните 30 години ислямският тероризъм – да нанесе като щета на американската демокрация, Тръмп успя да го направи в рамките само на един мандат. И никак няма да е лесно възстановяването на доверието и авторитета на Америка“, допълни Георгиев.

Независимо от новата администрация в Белия дом, която ще се опита да коригира много от политиките, които Америка водеше по времето на Тръмп, всички партньори по света ще имат едно наум, че това може да се окаже временно и че е напълно възможно завръщането, под една или друга форма, на същия тип управление, подчерта Петко Георгиев.

Политически отговор на случилото се при щурма на Капитолия би бил задействане на 25-тата поправка или начало на процедура по импийчмънт. С последното изявление на американския президент обаче 25-тата поправка едва ли ще бъде задействана, прогнозира журналистът.

Доналд Тръмп трябва да предотврати началото на процедура по импийчмънт, защото в противен случай няма да може да се кандидатира отново за президент след 4 години, както и да запази контрола си върху Републиканската партия, допълни Петко Георгиев. Това според него е единственият начин да бъде обяснено „завъртането му на 180 градуса в рамките на по-малко от 24 часа“.
„След като жарко подкрепи, подбуди хората, които нападнаха Капитола, сега обяснява, че това било отвратително престъпление.“

Ако администрацията на Демократическата партия не си даде сметка за огромното мнозинство избиратели, които френетично вярват на Доналд Тръмп и не направи необходимото да привлече и убеди значителна част от тези избиратели, че ще води политика на включване, а не на реванш, то Америка ще продължи да върви през много нестабилни времена с епизодични избухвания на сблъсъци и бунтове, изтъкна още Петко Георгиев.

„Маргинали винаги ще има – и леви, и десни. Важното тук е политиката спрямо масата от американци, особено в централните щати, които традиционно подкрепят Републиканската партия и които се чувстват наистина изоставени и загърбени от глобализацията. Това са милиони избиратели в централната част на САЩ, които се чувстват изоставени заради това, че икономиката се променя, че начело на политическата мисъл и тенденция излизат личности и теми, които са далеч извън техните ценности, че една част от американската и глобалната политика се насочва в посока, която те не приемат като своя.“

От следващите няколко месеца ще зависи политическото бъдеще на Тръмп и на Републиканската партия – това са два фактора с много важно значение, отбеляза журналистът.
Източник БНР


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар