Петима убити при стрелба с миномет в Турция

Двама цивилни бяха убити в петък при минометна атака на кюрдски бойци на турска територия, съобщи Анадолската агенция, цитира Канал 3.

Смъртта е настъпила, когато снаряд е ударил къща в град Суруч, в съседство с Кобане в Сирия, който е под контрола на кюрдските милиции Отреди за защита на населението (ОЗН).

Кобане беше мястото на голяма, продължила месеци, битка през 2017 и 2018 г. от кюрдските сили за възобновяване на контрола върху града, контролиран по това време от джихадистите от „Ислямска държава“.

Турция започна военна офанзива в сряда срещу ОЗН, която счита за „терористично“ продължение на кюрдските бунтовници в Турция.

Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че досега 342 „терористи“ от ОЗН са били убити по време на операцията, съобщава Анадолската агенция.

„Операцията върви по план“, каза той. „Ние сме изключително внимателни, за да гарантираме, че няма да бъдат нанесени вреди на цивилни“.

Турските медии по-рано съобщиха, че двама журналисти са ранени при стрелба от кюрдска страна в друг граничен град Нусайбин в провинция Мардин.

Кюрдските сили обстрелваха турските гранични градове през целия ден в четвъртък, при което бяха убити петима цивилни.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар