Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Барове, дискотеки, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито затварят в Перник и Сливен за срок от 14 дни, като заповедта влиза в сила от 24-ти октомври.

 

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. Работното време на ресторантите и кафенетата се намалява до 22.00 ч., при условие че гостите на заведенията спазват дистанция на не повече от 2 кв. метра.

 

Градоначалникът на Перник Станислав Владимиров е разпоредил да се вземат по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в града. Заповедта е издадена за срок от 14 дни.

 

Освен заведенията, ограничения има и при провеждането на масови мероприятия както на открито, така и на закрито. За две седмици те ще бъдат преустановени.

 

За 10 дни пък се преустановява работата на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения в Търговище. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито. Решението бе взето след заседание на Областния координационен щаб.

 

Търговище е една от сериозно ударените от втория пик на епидемията области в страната.

 

Кафенета и ресторанти следва да работят при стриктно спазване заповедите на здравния министър, при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

 

Въвежда се пропускателен режим в търговските обекти и се завишава контрола от страна на всички институции, по отношение спазване на мерките за лична безопасност, дезинфекционен режим и социална дистанция.

 

Продължават да се спазват всички останали наложени противоепидемични мерки – спазване на физическа дистанция от 1,5 метра между хората, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо устата и носа.

Началникът на РУО – Сливен ще може да поиска от образователния министър преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, за срок от 10 дни, за учениците от пети до дванадесети клас в онези учебни заведения, където има над 20% заболели и карантинирани ученици и педагози.

Новината идва на фона на още по-строгите противоепидемични мерки, които поиска главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по-рано през деня с цел забавяне на разпространението на заразата от коронавирус в България. Тази сутрин той обрисува още по-черна възможна картина.

„Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно може да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им“, посочи Кунчев пред Нова телевизия.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1,2, тоест 10 души заразяват 12. Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

„Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване“, обясни д-р Кунчев.

Той е на мнение, че медиците нямат да се справят, и даде пример с днешните числа – при 500 заразени в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо може да се вземат мерки“, смята главният здравен инспектор.

Доц. Кунчев заяви, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Когато говорим за 2000 случая, е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да издадем. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях самите“, добави Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба“ медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании.

Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, ако са заразени, за да могат да се вземат навременни мерки.

„Нямаме информация медици вече да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание“, каза д-р Кунчев.

Той коментира и казуса от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в пет различни болници.

„Не е работа на човека да си търси болница. Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Но те също са крайно затруднени. Затова проведохме среща с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяко лечебно заведение трябва да има COVID-сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да е прекратяване на договора с Касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност“, посочи главният здравен инспектор.

Междувременно станаха известни и новите правила за противоепидемичните и санитарни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Те са съгласувани със здравното министерство и са изработени съгласно проучване на мерките във водещите ски курорти в Европа. Туристите се задължават да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. В курортите Боровец и Пампорово ще има онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите. Броят на пътуващите в закритите лифтове ще бъде ограничен, а ски училищата и групите ще са с до 10 души.

Трима машинисти от софийското метро са се заразили с коронавирус, а 20 други, които са имали контакт с тях, са били спрени от работа, каза шефът на Метрополитен Стоян Братоев, цитиран от dir.bg. Предполага се, че заразата е дошла отвън, а на всички останали машинисти ще им бъде направен PCR тест.

Стоян Братоев обясни, че са взети всички мерки за дезинфекция на помещенията, в които са били заразените. Той допълни, че липсата на машинистите не пречи на работния график, тъй като това са 23-ма души от общо 330.

„Служителите се засичат, но не на едно място. Има място в депото, на което 7-8 човека спят вечер. Има място за почивка, където няколко човека могат да отморят. Но тези помещения се дезинфекцират“, поясни Братоев.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар