Пендаровски: Бягството на бившия шеф на контраразузнаването дискредитира държавата ни

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски призова всички отговорни институции да предприемат необходимите мерки за ареста на избягалия бивш шеф на контраразузнаването Сашо Миялков.

Подобни случаи са неприемливи за държава, която очаква да започне преговори за членство в ЕС и която работи упорито за реформиране на съдебната система и изграждане на доверие в правовата държава, каза той. Според Пендаровски, случаят дискредитира усилията и надеждите за справяне с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Държавният глава очаква всички компетентни институции в максимално кратки срокове да проведат разследване за цялостно осветяване на случая и ако бъдат открити пропуски от страна на съответните институции, да бъде поета отговорността.
„Гражданите очакват морална и наказателна отговорност. Борбата за правова държава означава всеки, който е сгрешил пред закона, да бъде наказан“, заяви Стево Пендаровски.

Македонската полиция официално издаде заповед за общодържавно издирване на бившия директор на македонското контраразузнаване /УБК/ и братовчед на бившия премиер Никола Груевски Сашо Миялков. Срещу него вчера бе издадена заповед за домашен арест, но тя не му бе връчена, защото от снощи той е в неизвестност.

От прокуратурата твърдят, че не е имало никакви данни обвиненият да е подготвял бягството си, припомня БГНЕС.

Днес членовете на семейството на Миялков и охраната му бяха извикани на информативен разговор в МВР, съобщи МИА.

По-рано премиерът Зоран Заев изрази разочарованието си, че бившият контраразузнавач №1 все още не е открит и не е поставен под домашен арест. Той заяви, че очаква институциите да направят всичко необходимо Миялков да бъде открит, както и подробности от тях за този случай. Ако бъдат констатирани пропуски, призова да се потърси отговорност от виновните лица.

Заев е категоричен, че няма никакво политическо споразумение с Миялков и доказателство за това е фактът, че предстои произнасянето на присъда по процеса срещу него.

На 26-ти февруари се очаква да бъде произнесена окончателната присъда срещу Миялков по делото „Таргет-Твърдина“ за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор. Искането за налагането на новата мярка „домашен арест“ бе на прокуратурата.

Сашо Миялков бе смятан за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария.

55-годишният Миялков е син на Йордан Миялков – първият вътрешен министър на независима Република Македония, който загина през декември 1991 г. на територията на Сърбия. Той ръководи еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Подаде оставка само три дни след кървавия инцидент край Куманово, когато загинаха десет македонски полицаи, а много други бяха ранени.

В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без да има необходимото за това съдебно решение.

От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът. Според официалните данни от неговите имотни декларации става ясно, че докато е директор на УБК Миялков се занимава и с бизнес: между 2008 и 2013 г. е станал собственик на четири фирми, а състоянието му е нараснало от 1.1 до 2.7 милиона евро. От 2007 година бе член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ. След падането на режима на Груевски той бе изключен от партията.

 

Докато представителите на македонското МВР търсят Сашо Миялков, за да му предадат решението на съда за поставянето му под домашен арест, председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска оставката на правителството на премиера Зоран Заев, отбелязва скопското електронно издание МКД, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Казах отдавна, мафията има своя държава. Няма дъно, което да не са пробили. Оставка на правителството незабавно! Всички се качиха на една и съща лодка, компанията се събра. Изнудвачи и изнудвани. И Заев, искайки да навреди на ВМРО, сложи още една тежест на крака си. Е, Заев, носете ги със здраве. Вие носите отговорност както за престъпността, така и за нечестността. Казвам ви, сега идва ураганът от хората, които ще потопят кораба, на който сте събрани, Достатъчно“, написа Мицкоски в социалната мрежа Facebook.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар