Патриарх Неофит почете 50-годишния юбилей на българската църква „Св.Иван Рилски” във Виена

По повод навършването на 50 години от регистрацията и държавното признание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена от страна на Република Австрия във Виена пристигна Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, съобщиха организаторите, цитирани от „Фокус“.

Празникът се отбеляза с отслужването на тържествена литургия с благодарствен молебен в църквата „Св. Иван Рилски. „Пристигнали и заживели поради различни причини тук, вашите предци не са могли да живеят без утехата на своята духовна майка Българската православна църква, с тези думи се обърна Българският патриарх Неофит към миряните и гостите на тържеството. „С бащински грижи, наставления и обич, нашия събрат Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който с много ревност, отдава всичките си сили за развитието на вярата и Българската православна църква, пази и закриля своето паство. Божията любов и неговата велика милост да бъдат с всички нас. Честит и благословен юбилей“, с тези думи завърши словото към миряните на българския Патриарх Неофит.

След тържествената литургия, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, благодари на Негово светейшество българския патриарх Неофит и призова за единение “Нека всички бъдем единни в изповядването на сина Божи и пребъдем в онази любов, която по думите на апостол Павел е свръзка към съвършенството и така да изпълним закона Христов“.
След литургията беше прочетен и поздравиателен адрес адресиран от министър-председателят Бойко Борисов до Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.
По време на тържествената литургия пя хорът „Св. Наум“, София с диригент д-р Андрей Касабов и църковният хор към БПЦО „Св.Иван Рилски” с диригент маг. Илияна Стоянова.

Информация:
Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена е основана през 1967 г., а на 19 май 1969 г. е регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия като юридическо тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.
До 24 декември 1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски“ е ползвала безплатно Руската православна църква в трети район, където са отслужвани веднъж в месеца български служби. През март 1993 г. българският посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. С годините помещението става все по-тясно и не може да отговори на нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Строежът на новия храм, който се намира на улица Dunklergasse 21 в 12 район на Виена, започва на 17 септември 2013 г. На 11 юни 2017 г, храмът бе официално осветен от Негово високопреосвещенство Патриарх Неофит ще почете 50-годишния юбилей на българската църква „Св.Иван Рилски” във Виена.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар