Партията на Меркел трета в Хамбург, крайнодесните излизат от парламента

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), по-малкият партньор в управляващата на федерално равнище коалиция, печели произведените днес регионални избори в северната провинция Хамбург, предават БНР и БТА. Това сочат резултатите от проучване екзит пол.

Социалдемократите са получили 38%, сочи анкетата за обществените телевизии ARD и ZDF. Резултатът им е със 7 на сто по-нисък в сравнение с предишните избори в Хамбург през 2015 г., но те остават водещата политическа сила в провинцията.

На второ място с 25,5 процента са Зелените, които са удвоили своя резултат.

Досега двете левоцентристки формации управляваха в Хамбург в коалиция, която се очаква да бъде запазена, отбелязват Ройтерс и ДПА.

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел е трети с 11,5 на сто – най-ниския си резултат в тази провинция в историята. Това стана две седмици след като консервативната партия бе потопена в хаос, след като нейният председател Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че ще се оттегли от поста, отбелязва Ройтерс.

ТАСС припомня, че предишният антирекорд на ХДС от 15,9% е бил поставен едва на предишните избори.

Броени дни след като расист екстремист уби 10 души и се самоуби в град Ханау, крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ получава едва 4,8% и е на път да остане извън регионалния парламент в Хамбург, където досега бе представена. Това обаче все още не е ясно.

Либералната Свободна демократическа партия има около 5 процента и също е „на кантар“ дали ще бъде представена в парламента на северната германска провинция.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар