Париж: Нападателят от Ница е пристигнал в страната ни, за да убива

„Тунизиецът, който нападна посетители в катедралата „Нотр Дам” в Ница, е пристигнал във Франция специално за извършването на терористични актове“, заяви днес министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Нова тв.

В интервю за местния вестник „La Voix du Nord” той обясни, че терористът е пристигнал неотдавна с очевидната цел да убива, за което свидетелства фактът, че едва пристигнал, побързал да се въоръжи с няколко ножа.

Министърът съобщи, че властите „възнамеряват да засилят контрола по границите на страната”. „Не искам, както предлагат крайно десните, да виждам терорист в лицето на всеки чужденец. Но не трябва да се отпускаме”, каза Дарманен.

На 29 октомври сутринта 21-годишният тунизиец Брахим Исауи нападна с нож посетители в църквата „Нотр Дам” в Ница. Трима души бяха убити, а нападателят беше бързо задържан, като по време на ареста е ранен тежко.

Антитерористичната прокуратура започна разследване и потвърди, че у нападателя са намерени документи на името на роден през 1999 г. младеж от Тунис. Той е пристигнал във Франция в началото на октомври от италианския остров Лампедуза.

В рамките на последвалото разследване властите задържаха седем души, включително самия извършител.

Франция предупреди своите граждани, че са изправени пред риск за сигурността „навсякъде“ по света след нападението в църквата в Ница. Предупреждение за най-висок риск от нападение е било изпратено на гражданите на Франция в чужбина, „където и да се намират, защото рискът е навсякъде“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар