Пандемията от коронавируса: Нови антирекорди в САЩ, Бразилия и Индия

Нов антирекорд по броя на заразените с новия коронавирус и броя на фаталните изходи регистрираха в понеделник в САЩ. Според данните на Университета Джонс Хопкинс, който води изчисления на базата на сведения от федералните и местните власти, броят на регистрираните случаи на инфектиране в страната е надхвърлил 1,5 милиона, а жертвите са повече от 90 хиляди, информират ТАСС и Агенция „Фокус“.

САЩ запазват световното лидерство и по двата показателя, а Бразилия, която изпревари Обединеното кралство, вече е на трето място в света (след Русия с 299 941 случая) по брой заразени хора.

Индия премина сто хилядната граница на откритите случаи на коронавирусна инфекция във вторник.

Засега Иран затваря десетката на страните с най-голям брой заразени с малко повече от 120 хиляди души. На местата от пето до девето, според данните на СЗО, са Испания, Италия, Германия, Турция и Франция.

Броят на заразите в САЩ е повече от пет пъти по-голям, отколкото в Русия, която е на второ място в света. И броят на смъртните случаи в Съединените щати е сравним със сумарните показатели на Великобритания (около 34,8 хиляди), Италия (32 хиляди) и Франция (повече от 28,3 хиляди).

Въпреки толкова високите проценти, повечето щати в съответствие с препоръките на федералните власти в началото на май започнаха постепенно да облекчават санитарните ограничения, наложени по-рано поради пандемията.

Според вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, ръководител на междуведомствената работна група за борба с разпространението на коронавируса, в понеделник 48 от 50 щата вече са подготвили планове за отваряне на предприятията, които бяха принудени значително да намалят или дори да преустановят дейността си.

По-рано председателят на Федералната резервна система на САЩ (ФРС) Джером Пауъл заяви, че БВП на САЩ през второто тримесечие на 2020 г. поради последиците от пандемията може да спадне с 20-30%, а равнището на безработица може да достигне 20-25%.

Бързо увеличение на броя на заразените с коронавирус продължава в Бразилия: според Министерството на здравеопазването на републиката в понеделник там са били открити над 14 хиляди нови случая на инфекция през последния ден. По общия им брой (над 254 хиляди) Бразилия излезе на третото място в света, изпреварвайки Великобритания (около 247 хиляди).

Броят на смъртните случаи от коронавирусна болест в Бразилия нараства с 674 за деня до 16 792. Излекувани са 100 459 пациенти. Изясняват се причините за други 2777 смъртни случая, които също могат да бъдат свързани с тази инфекция.

Щатът Сао Пауло и едноименната му столица са епицентърът на заразяване в страната. Югоизточен Рио де Жанейро се превърна във втория най-заразен регион.

Епидемията от коронавируса доведе до това, че страната вече два пъти смени здравния си министър. На 16 април, поради разногласия с президента Жаир Болсонаро относно стратегията за борба с пандемията, Луис Енрике Мандет загуби поста си, а на 15 май Нелсън Тейш, който го наследи, подаде оставка, защото не се съгласи с държавния глава относно необходимостта да се прилага хидроксихлорохин в ранните стадии на болестта.

Общият брой на заразените с новия коронавирус в Индия е нараснал с 4 970 през последните 24 часа и надхвърли 101 хиляди до вторник сутринта. Според индийското Министерство на здравеопазването и семейното благосъстояние броят на смъртните случаи на пациенти с коронавирус се е увеличил със 134 за 24 часа и е достигнал 3163.

Според здравното ведомство, в момента 58 802 заразени с коронавирус се лекуват в болниците на страната, а 39 174 души са се възстановили.

Запазвайки сегашната степен на разпространение на инфекцията, Индия може вече в края на тази или началото на следващата седмица да измести Иран от десето място в списъка на страните с най-голям брой заразени.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар