Очакват румънци, израелци и българи да напълнят зимните ни курорти

През зимния сезон отново ще разчитаме на българските туристи. Те успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи – на юг от Бургас беше пълно до 15-20 септември, мисля, че същото ще се случи със зимните курорти. С оглед ситуацията в чужбина, това, което наблюдаваме в Германия, Великобритания, малко вероятно е оттам да дойдат туристи. Доколкото знаем, от Румъния и Израел ще дойдат най-вероятно туристи. Но основно ще бъде българският турист, който ще спасява. Това каза в ефира на БНТ председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Той заяви, че от бранша не се притесняват от затваряне на заведения, както се случва в други европейски страни, където е въведен и вечерен час.

„Вчера имахме среща със здравния министър, имаме уверението, че заведения няма да се затварят, но просто трябва да се затегне контролът и да се проверяват мерките, които имаме – ако те се спазват, няма да има проблем“, каза председателят на асоциацията, като допълни, че в повечето случаи клиентите са тези, които не се притесняват от коронавируса и не спазват мерките.

Той напомни, че ограниченито за 4 души на маса и отстояние между масите от 1.5 м все още е съществуващо правило, което трябва да се спазва. В момента се говори за нови мерки, като намаляване на децибелите в клубовете, или определен капацитет, като в следващите дни предстоят срещи.

„Ще направим всичко, каквото е нужно, със здравното министерство, хем да функционира бизнеса, хем да се запази здравето на хората“, увери браншовикът. В нощните заведения хората се допускат само, ако имат маса, но няма изискване да се слага маска.

Алибегов за пореден път изтъкна, че намаленото ДДС е спасило 70% от бранша. По думите му тя е била жизненоважна мярка, дошла в правилния момент. Останалите 28-30% от бранша обаче не са се справили с кризата и са фалирали. Очакванията са през зимния сезон този процент да се отчете лек ръст.

По отношение на по-ниските приходи от сектора през това лято, браншовикът заяви, че данните са сравнени с 2019 г., която е била една от най-силните години за сектора. „Всички сравнения с 2019 г. не трябва да се правят, те са грешни“, каза Алибегов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар