Оцеляла от Холокоста: Крих се 3 години под земята, а вие не можете 2 седмици да си останете у дома!

„Прекарах 3 години, криейки се в землянка, за да не ме убият, и 2 години в гетото без баня и почти без храна. A сега хората не могат да издържат и 2 седмици в домовете си?“

Силни думи на място на една 96-годишна жена от Израел, която припомня през какво е преминало цяло едно поколение само преди 75 години. Преживяното от тях, освен сила и мъдрост, носи упование и надежда за живот, но и доза упрек към едно разглезено потомство, на което изглежда му е трудно да прави жертви.

Как се справя сега еврейският народ в условията на коронавирус?

Припомняме, че Израел бе една от първите държави, която взе строги мерки, като забрани всякакви полети от и до държавата, въведе извънредно положение с излизане само до хранителен магазин и аптека, и затвори свещените за евреи, християни и мюсюлмани места за посещение от гражданите.

Държавата пусна също и приложение за следене на разпространението на коронавируса в страната, чрез който всеки жител може да се информра в реално време за бройката на заболелите по населени места.

Също така Щабът им включи и военните системи за наблюдение чрез мобилните устройства на своите граждани, за да може да идентифицира по-бързо заразените, или хората с досег до заразени и да ги хоспитализира, или карантинира.

От началотo на първия регистриран случай в Израел (21 февруари) болните от коронавирус са 1656, от които има само 1 починал. Първата и засега единствена жертва е 88-годишният Арие Еван, оцелял през 1945 от концлагерите на Холокоста, но намерил смъртта си в пандемията на 2020 г.

В заключение… Стойте си в къщи! И всеки път когато ни идва да нарушим тази наша социална отговорност, нека си спомним за думите на 96-годишната жена.

Твоят коментар