От СОVID почина лекарката на първото огнище у нас

Ненадейнo се оказах на първа линия в борбата с коронавируса… Не съм предполагалa, че огнището на заразата от невидимия враг ще пламне именно в село Василовци, община Брусарци, близо до Лом, където е моята лекарска практика. Предполагам, че и братът на загиналия 80-годишен мъж е дошъл при мен неволно”, разказа приживе за в-к „24 часа“ джипито на многолюдната фамилия от първото огнище на коронавируса у нас. Тя си спомня, че мъжът дошъл с грипоподобни симптоми, а искал направление, че страда от шипове. Тя научила по-късно, че пациентът е заразен с коронавирус и сама се поставила под карантина, за да не бъде заразоносител. “Мой дълг е да пазя другите и съм полагала Хипократовата клетва да се грижа за здравето на хората, никога не забравям това”, казваше лекарката.

Сама известила инспекторите от РЗИ – Монтана. През това време се обадила в здравната каса и оттам й назначили заместник за пациентската листа от село Василовци.

“Беше ми неудобно да помоля някой мой колега да ме замества, помислете си само все едно да му кажа “Подарявам ти развъдник на Covid 19!”, поясняваше разпалено всеотдайната д-р Ваньова.

Тогава тя се интересувала от резултатите на друга жена от село Василовци, която работела в питейно заведение. Там отсядал на чашка питие братът на починалия мъж в “Пирогов”.

Проблем в селото е изписването на лекарствата. “Ще помоля кмета да накара някой да събира рецептурните книжки и да взима лекарствата от Лом. Работа на кметството е да намери доброволци да помагат на хората, повечето стари и бедни. Разбирам тукашните – разкарват се за 2-3 лева отстъпка. По-добре да си останат вкъщи, както съветват от националния кризисен щаб, отколкото да се заразят с коронавирус, а да се взимат само по-скъпите жизнено необходими лекарства“, загрижена е тя за пациентите си.

В същото време признава, че има много оплаквания от нея. Притеснява се, че ако има още заразени, нещата ще излязат извън контрол. Селото на починалата от коронавирус в “Пирогов“ семейна двойка беше под засилена полицейска охрана.

Д-р Ваньова бе поразена, че сега вижда селото от друг ъгъл. Василовци е с 600-700 човека. Тя познава местните, но повечето пациенти са с ТЕЛК решения, а нямат нужда – объркват болестта със старостта. Най-честите заболявания не са инфекциозни, а хипертония и диабет. Много от пациентите се водят с астма.

И се връща назад към 2000-та година, когато останала без работа и с майка си – медицинска сестра, решили да вземат две практики – Сталийска махала и Сливата и Добри дол, втората й била с голям демографски срив и по-отдалечена.

Тогава се освободило мястото в село Василовци. Оттам не издържал и си тръгнал д-р Божидар Трифонов, сега успешен лекар в Германия. Д-р Ваньова поела предизвикателството на селото в Северозапада. От друга страна й е мило – хората са си много близки, общуват непрекъснато и безразборно, звънят си по 10-20 пъти на ден, ходят си на гости и това се отразява зле във време на извънредно положение.

Допуска, че братът на починалия 80-годишен мъж е пипнал коронавируса от съпругата си, която работи в Италия. Внуците му са с позитивни резултати и са били под карантина.

“Покрай изпадането ми в карантина заради съмнение за коронавирус, разбрах кои са ми истинските приятели. Трогната съм, че ме потърсиха доброволци – и млади и стари. Предложиха ми да ми напазаруват храни и да ги оставят пред портата на къщата ми в Лом. Дори една жена – онкоболна, Бойка Томова, много съм й благодарна за благородния й жест, пожела да ми помага в тези тежки дни на изолация“, сподели тогава лекарката от Лом.

Д-р Ани Ваньова е завършила медицина в Плевен през 1994 година, а по-късно специализира обща медицина в София. Тя е коренячка от град Лом и до последно беше на поста си. По- късно се влошава и лекува в ломската болница, след това в „Пирогов:, каза шефът на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец“ в Лом д-р Георги Савков. И майка й била с положителна COVID-19 инфекция, но се излекувала.

Твоят коментар