От полицейския протест към управляващите заради детските надбавки: Гнусна провокация

Категорично това е гнусна провокация и инсинуация – така зам.-председателят на СФСМВР (синдикатът на служителите на МВР) Илия Кузманов коментира предложението на парламентарната група на ГЕРБ, начело с Менда Стоянова и Даниела Дариткова, за промяна в проекта за държавен бюджет за 2021 година.

 

Припомняме, че предложението е мотивирано с въвеждане на различен подходен критерий, за да има повече пари за увеличение на заплатите на служителите на МВР – вместо с 15%, с 30%, както те искат. „Не знам как да го нарека – възмутени сме. Най-вече очакваме, че интелигентността на гражданското общество няма да позволи това внушение да се приеме“, добави Кузманов.

 

Кузманов каза и друго – че имало наченки на политически заплахи към протестиращите полицаи, но „благодарение на политическото ръководство“ това било предотвратено. Ако това обаче се повтори, медиите ще бъдат незабавно уведомени, стана ясно от думите на синдикалиста – „с имената и снимките на полицейските началници, които са го допуснали“.

 

„Ще бъде много грозно, ако изместим темата от това какво се полага на служителите в противоборство с наши ръководители от структурите“, каза още Кузманов. Синдикалистът отказа да коментира откъде да дойдат парите, само заяви, че увеличението на заплатите може да стане без да е за сметка за който и да е друг. „Средства има”, убеден е той.

 

Ако до петък няма промяна, ще има нова форма на протест от страна на полицаите – но засега е рано да се каже каква, по думите на Кузманов. Интересен факт е, че на страницата на СФСМВР във Facebook има ироничен коментар за днешния протест – „който бута палатки другиму, сам пада в тях“.

Протестната акция започна около 12 ч. на обед с построяването на една от палатките пред парламента и поставянето на десетки снимки като част от изложбата, които доказват, че полицаите също са на първа линия.

Палатковият лагер и изложбата ще останат до края на седмицата пред сградата на парламента. В същото време синдикатите в МВР призоваха служителите да се събират пред управленията на полицията в цялата страна.

Лагерът в София ще остане до края на седмицата.

„Освен това сме се обърнали към нашите структури по места – нашите членове, пък и не само нашите членове, да изразят мнението си по въпроса и позиция с много кратка поява, в порядъка на минути, пред служебни сгради на министерството в обедните почивки или при смяна на дежурните смени, като в рамките на минута или по-малко от минути светлинни и звукови сигнали на служебни автомобили“, каза Валентин Попов, лидер на Синдикалната федерация на полицаите.

От синдиката на служителите на реда са категорични, че ако не се стигне до споразумение до края на седмицата, ще бъде организиран национален протест.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар