От днес плащаме значително по-малко за международни разговори в Европейския съюз

От днес, 15 май, цените на международните разговори в рамките на Европейския съюз са значително по-ниски. Европейският парламент прие да наложи финансов лимит още през ноември 2018-а, а днес вече промените влизат в сила. 

Международните разговори в ЕС вече сe таксуват по 44 ст. за минута, а SMS-ът струва 14 ст. Информацията е оповестена и в сайтовете на българските телеком оператори. 

До момента стандартната цена на повикване в рамките на ЕС от стационарен или мобилен телефон беше средно три пъти по-висока от стандартната цена за национално повикване, а стандартната цена за изпращане на текстови съобщения в рамките на ЕС беше над два пъти по-висока от националната цена. В някои случаи стандартната цена за повикване в рамките на ЕС може да бъде до десет пъти по-висока от стандартната цена за национални повиквания, се казва в прессъобщението на Европейската комисия, с което бяха обявени промените.

Според същата информация на ЕК новите правила в областта на далекосъобщенията „проправят пътя за повече инвестиции във високоскоростна свързаност“ и „плавното въвеждане на 5G мрежата в ЕС“.

Имайте предвид, че тук става дума за международни разговори – т.е. когато звъните например от своя български номер в България към немски номер в Берлин. Роумингът е различна тема, като там знаете, че допълнителните такси в ЕС отпаднаха още през юни на 2017 г.


Източник: nixanbal.com

Твоят коментар