От днес започва евтаназирането на първите животни от свинекомплекса в Брестак, Варненско

От днес започва евтаназирането на първите животни свинекомплекса във варненското село Брестак, където през миналата седмица беше констатирано наличие на Африканска чума. Това съобщиха на пресконференция в морския град областният управител Стоян Пасев ид-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните, предаде Агенция „Фокус“. Очаква се близо 40-те хиляди прасета в животновъдната ферма да бъдат умъртвени за срок от около 10-14 дни.

Труповете на животните обаче ще бъдат загробени в друг терен, различен от първоначално предвидения. По думите на областния управител, при изкопните дейности за подготовката на първия в събота работниците са попаднали на скала, а в близост има и газопровод. Това е наложило в спешен порядък да се избере нов терен, също в непосредствена близост да свинекомплекса. Той е на площ от над 350 декара и е държавна собственост. Приблизително 30 декара от него представляват горски фонд и сечище, поради което не се налага засягане на земеделски земи, мери и пасища.

Според Стоян Пасев спешно в събота от Басейновата дирекция в Плевен са издали становище, че новият терен е подходящ за целта и прокопаването на траншеите е започнало още на следващия ден.

Все още не е ясен механизмът на проникване на заразата в животновъдния обект, коментира д-р Чобанов от БАБХ. Дали има връзката с констатирания случай в обект на същата фирма в село Никола Козлево тепърва ще се установява.

 

Свинекомплексът е най-големият работодател в района. Има 130 души служители и всички са жители на село Брестак. След унищожаването на прасетата обектът няма да може да функционира поне шест месеца. Въпреки това хората няма да бъдат освободени от работните си места.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар