От АПИ разясниха защо тол системата у нас ще бъде по-скъпа от тази в Унгария

Става дума за модел, който не е измислен в България. Тези доставчици на услуги в Европа взимат между 3 и 8 процента. По-важното е какви услуги се искат и какви отговорности носят доставчиците. Ние като агенция реализираме правоприлагането и търговското реализиране по отношение на винетките. Така проф. Олег Асенов от АПИ обясни в ефира на Нова телевизия защо посредниците за тол системата ще взимат 7% от крайната цена.

,,Българската тол система е единствената, в която има три алтернативни начина на таксуване, което поражда и по-голяма сложност. В Унгария, например, тол системата се състои само от GPS, т.е. при тях няма бордови устройства, което предполага и по-голямата сложност и съответно нуждата от повече средства“, отговори Асенов на въпрос защо у нас са 7%, а в Унгария под 2%.

Проф. Асенов подчерта, че няма да има допълнителни разходи за превозвачите и всички разходи ще бъдат в рамките на въпросните 7% и допълни, че превозвачите няма да носят тежестта на дългосрочни договори.

В заключение представителят на АПИ обяви, че в България плащаме най-ниските тарифи за пътища в Европа и напомни също така, че второкласните пътища у нас са безплатни.

Твоят коментар