Отхвърлянето на кандидата за еврокомисар на Франция разтърси Брюксел

Отхвърлянето на кандидата за европейски комисар на Франция разтърси Брюксел и ще забави формирането на новата Европейска комисия, предаде Нова телевизия.

Провалът пред евродепутатите на близкия до Емануел Макрон кандидат Силви Гулард предизвика сътресение в столицата на Европа и стана повод за безпрецедентно прехвърляне на вина, което пък доведе до окончателно й отхвърляне.

 

Евродепутатите не получиха убедително обяснение защо Силви Гулард не можа да бъде министър на Франция, а можела да е комисар в Брюксел.

Считана за кандидат на Емануел Макрон, Гулард е разследвана в страната си, заради което подаде оставка като френски министър. Тя бе номинирана от Фон дер Лайен за комисар по вътрешен пазар, индустрия и отбрана и ресорът й и даваше една от най-голямата законодателна власт в Комисията.
Емануел Макрон поясни, че предложил на Урсула фон дер Лайен три имена, но тя предпочела спорната Гулард.

Фон дер Лайен пък каза, че получила устно одобрение за френския си избор от лидерите на политическите партии в ЕП, но както лидерът на ЕНП, така и социалистите отрекоха да е било обсъждано с тях имена на кандидат-комисари.

Френският кандидат е третата отхвърлена номинация, заедно с тези на Унгария и Румъния, където междувременно падна и правителството.

 

Пред Фон дер Лайен стои нелеката задача да осигури трима нови приемливи кандидати и да преразпредели ресорите им. Под въпрос е и опазването на предварително обявеното равновесие на половете в бъдещата Европейска комисия.

По предварителен план новата комисия трябваше да бъде гласувана на 23 октомври в Страсбург, но при създалата се криза е почти невъзможно плановете да се изпълнят и най-вероятно Жан Клод Юнкер ще трябва да удължи престоя си в Брюксел и през следващия месец.

Източник Нова телевизия


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар