Отравянето на Навални: „Зелените“ в Германия призоваха за прекратяване на проекта „Северен поток-2“

В отговор на предполагаемото отравяне на руския опозиционен политик Алексей Навални, „Зелените“ в Германия призоваха за прекратяване на проекта за газопровода „Северен поток-2“, отбелязва изданието Der Spiegel, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Очевидният опит за убийство от страна на мафиозните структури на Кремъл вече не може просто да ни тревожи, той трябва да има отговор с реални последици“, заяви лидерът на парламентарната група на партията Катрин Гьоринг-Екард.

В крайна сметка невротоксинът „Новичок“, използван за отравянето на Навални – според лабораторните анализи, не може да бъде закупен в аптеката, отбеляза тя.

„Ето защо тук е необходим много ясен отговор. Например, може да се каже: „Северен поток-2“ вече не е нещо, което можем да развиваме заедно с Русия“, цитира изданието думите на лидера на „Зелените“.

Анализи на специална лаборатория на Бундесвера установи, че руският политик е отровен с „Новичок“. Германското правителство смята твърдението за „недвусмислено“ доказано и настоя руското правителство да изясни случая.

„Сега има много сериозни въпроси, на които само руското правителство може и трябва да отговори“, заяви канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС). Тя обяви, че ще обсъди „подходяща“ реакция със съюзниците си.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар