Отвориха Мачу Пикчу за един-единствен японски турист, чакал 7 месеца в Перу, за да го види

За първи път от началото на пандемията перуанските власти отвориха руините на Мачу Пикчу за един-единствен японски турист, който поради ограниченията, свързани с коронавируса, чака възможността да посети града-цитадела на инките в продължение на почти седем месеца, съобщава The Guardian, цитиран от Агенция „Фокус“.

Джеси Такаяма трябваше да посети Мачу Пикчу през март тази година, за което планира да прекара няколко дни в Перу. В навечерието на пристигането му обаче обектът е затворен поради карантина и Такаяма е принуден да остане в село Агуас Калиентес в продължение на седем месеца. Но мечтата на японеца в крайна сметка се сбъдва.

По думите на министъра на културата на Перу Алехандро Нейра Такаяма е получил разрешение да влезе в Мачу Пикчу, след като е подал специално искане и е влязъл на територията, придружен от ръководителя на историческия резерват.

„Той дойде в Перу с мечтата да отиде там“, отбеляза Нейра. Културният министър също така подчерта, че още през ноември руините на Мачу Пикчу ще бъдат отворени за местни и чуждестранни туристи. Засега обаче в ограничен режим – не повече от 675 души на ден, тоест 30% от обичайния брой туристи.

The Guardian припомня, че по време на пандемията в Перу са регистрирани над 33 хиляди смъртни случая, което е най-високата смъртност от COVID-19 на глава от населението сред всички страни.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар