Осем учители от столичното 55-то СУ с положителни проби за COVID-19

Осем учители от столичното 55-то СУ „Петко Каравелов“ са дали положителни проби за COVID-19.

Направени са тестове на целия персонал – педагогически и непедагогически – общо 130 души, съобщава Нова телевизия.

Късно снощи тестовете на 8 учителя излизат положителни. Нито един от тях не проявява симптоми на заразата.

Още преди дни новината за заразения учител е била качена на сайта на училището, въпреки това учебната година е започнала.

„Във връзка с установен положителен случай на COVID-19 на учител в 55 СУ Ви уведомяваме, че тържественото откриване на учебната година ще се проведе за учениците от ПГ, първи и осми клас. Тържественото откриване ще се проведе в училищния двор при спазване на всички мерки за социална дистанция. Молим всички родители да спазват стриктно указанията на служителите на 55. СУ. В сградите на 55. СУ ще бъдат допускани само учители и ученици от посочените класове.

Уведомяваме Ви, че училищното ръководство спазва стриктно указанията и препоръките на СРЗИ и е в постоянен контакт с всички институции“, пише на сайта на учебното заведение.

От там заявяват, че ще уведомяват своевременно за промяна на епидемиологичната обстановка в училище чрез официалния училищен сайт и електронния дневник на 55. СУ.

Във втория ден от началото на учебната година имаше и други съобщения за заразени ученици и учители.

16-годишно момче от Русе е с COVID-19, съобщиха от Областния оперативен щаб.

По информация на БНТ става въпрос за ученик от 11 клас на Математическата гимназия „Баба Тонка“ в крайдунавския град. По информация на РЗИ момчето не проявява сериозни симптоми и е под домашна изолация. С положителен тест се е оказало и дете на 10 г. от Монтана.

 

Момчето от Русе заедно със своите съученици е участвало в кратък час на класа сутринта на 15 септември и едва в следобедните часове се е почувствал зле и си е направил тест, който е дал положителен резултат за коронавируса. Директорът на учебното заведение Галина Бобева сподели за БНТ, че цялата паралелка е под карантина и ще премине на дистанционна форма на обучение.

 

„Със сигурност сме вече първото училище, което още от първия ден се оказа, че има положителна проба на болен ученик. Съответно всички мерки по плана и по преминаването съответно на паралелката от присъствено в дистанционно обучение от утре сутринта ще стартира изцяло. Към момента цялата паралелка е изпратена вкъщи за карантина на учениците. Тези 14 дни, докато РЗИ не излезе с някакво становище, в момента ще се обучават вкъщи. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния си начин. Извършва се постоянна дезинфекция на всички помещения в училището. Осигурени са и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира Бобева.

 

Тя уточни, че не се е наложила карантина на класния ръководител на момчето, тъй като е бил с маска по време на часа, който е проведен с учениците вчера, а и след направения тест е дал отрицателен резултат за COVID-19.Ученик в Русе също е с COVID-19.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар