Орбан: Превръщаме ЕС в СССР, ако бъдат приети критерии за върховенство на закона

Унгария не може да приеме достъпът до фондовете на Европейския съюз да бъде обвързан с покриването на критериите за върховенството на закона, защото това би означавало, че общността действа като някогашния Съветски съюз.

 

Това заяви днес унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който е критикуван за подкопаване на демокрацията в Унгария, каза, че „не може да бъдат отнемани парите на унгарците“ и че продължаващите обсъждания в ЕС за критериите са „технически“.

Той заяви, че е разговарял вчера с германската канцлер Ангела Меркел за регулацията.

„Трябваше да й кажа, че ако тази регулация, разработена от Европейския парламент и германското председателство, бъде приета – а това изисква мнозинство от две трети, така че ние да не можем да я блокираме, тогава значи сме превърнали ЕС в Съветски съюз“, заяви Орбан по държавното радио.

Според него критериите биха били равнозначни на „изнудване на идеологическа основа без обективни критерии“.

„Ние не сме искали такова нещо . . . не сме създали ЕС, за да имаме втори Съветски съюз“, каза той, без обаче да отиде дотам, че да заплаши с налагане на вето върху целия процес за бюджета на ЕС.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, който е основен съюзник на Орбан, изпрати по-рано писмо до институциите на ЕС, заплашвайки с вето върху общностния бюджет за 2021-2027, ако достъпът до фондовете на ЕС бъде поставен в зависимост от това дали правителствата спазват върховенството на закона.

Това обвързване беше главна грижа за ЕП и няколко северноевропейски страни като Нидерландия, които поискаха още по-строги условия.

 

Част от изискванията за спазване на върховенството на закона включват ратификацията на Истанбулската конвенция и признаването на право еднополовите двойки да имат родителски права, ратификацията на Пакта за миграция и зачитане на правата на малцинствата. В това отношение България е критикувана, а в резолюцията за корупция беше вкарана точка и за несъществуващото у нас .т.нар. „македонско малцинство“.

 

Полша и Унгария имат правото да наложат вето върху дългосрочния бюджет и да попречат на всяка държава-членка да получи финансиране от ЕС.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар