Оптиката ZEISS ще продължи да се използва от смартфоните Nokia и занапред

В понеделник на своята онлайн конференция Sony представи новия си топмодел Xperia 1 II, който е първият смартфон на компанията, използващ оптика ZEISS за обективите си. Това повдигна въпроса какво се случва със същото партньорство, което има HMD Global за моделите Nokia от няколко години. 

Оказва се, че няма прекъсване на договора между HMD Global и ZEISS и бъдещите смартфони Nokia ще продължат да използват същата оптика и занапред. Това беше потвърдено официално от Юхо Сарвикас, главен продуктов директор на HMD Global. Той приветства Sony в семейството ZEISS с публикация в Twitter. 

Припомням ви, че мобилните телефони на Nokia имаха ексклузивно споразумение с ZEISS още в зората на смартфоните, когато започнаха да се появяват първите модели с по-способни камери. Това партньорство беше подновено и от HMD Global, които държат правата за бранда Nokia при смартфоните от няколко години. 

С премиерата на Xperia 1 II обаче стана ясно, че споразумението между ZEISS и HMD Global вече не е ексклузивно и тази оптика могат да използват и други компании. 

Трябва да отбележим обаче, че ZEISS и Sony не са нови партньори, а дългогодишни сътрудници в сферата на цифровата фотография. 


Източник: nixanbal.com

Твоят коментар