Онколог назова два смъртоносни продукта, предизвикващи рак

Ракът, наричан също злокачествен тумор или злокачествена неоплазма, е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане или разпространение в други части на тялото.

Когато нормалните клетки се увредят до степен да не могат да бъдат възстановени, тялото се освобождава от тях. Раковите клетки обаче продължават да се делят неконтролируемо. Учените и до ден днешен нямат универсално лечение за рака. Не случайно той често е наричан бичът на XXI век.

Именно заради това учените наблягат на профилактиката. Онкологът Антон Шкиряк разказа какви продукти могат да причинят рак.

Списъкът на експертът включва месо на скара и захарта.

Според Шкиряк месото на скара е особено вредно за организма. Този продукт може да причини рак на стомаха. „Да, мъжете се страхуват дори да го чуят, но елементите, които се появяват в дима в резултат на изгаряне на дърва, се абсорбират директно в месото и могат да причинят онкологични процеси, по-специално рак на стомаха“, обясни той.

Яденето на много захар може да повлияе на развитието на тумора. Онкологът съветва да се поддържат нормални нива на глюкоза в кръвта.

По-рано изследователи от Глобалния здравен институт в Барселона заявиха, че късната вечеря може да причини рак. Те проучиха данни от 1205 жени с рак на гърдата и 621 мъже с рак на простатата.

Лекарите са установили, че тези заболявания са свързани с активността на хормоните, чиито колебания зависят от ежедневните ритми на тялото. Късните вечери и закуски са един от факторите, които водят до смущения, които впоследствие причиняват подуване./ zdrave.to

Твоят коментар