Озоновата дупка над Антарктида се смалява

Въпреки изменението на климата, не всички екологични новини са лоши. Като положителен обрат може да се отбележи, че озоновата дупка над Антарктида тази година може да бъде една от най-малките, регистрирани през последните 30 години.

 

„Обикновено, когато слънчевата светлина се върне в полярния регион след зимата на Антарктида, химикалите, образувани във вихъра по време на полярната нощ, инициират бързо разрушаване на озона“, съобщи службата за наблюдение на атмосферната атмосфера на Коперник (CAMS).

 

В прессъобщение от 9 септември CAMS установи, че озоновата дупка над Антарктида „може да има най-малката площ от всяка антарктическа озонова дупка от средата на 1980година.“

 

„Тази година студеният въздух с ниски нива на озон се смесва с по-топъл, по-богат на озон въздух извън вихъра, който вероятно разрежда и деактивира част от озоноразрушаващите химикали във вихъра. Това води до по-малък потенциал за бързо разрушаване на озона, когато пролетното слънце изгрее над Антарктида “, обясни CAMS.

 

Според прессъобщението озоновата дупка в Антарктида започва да се оформя през август и достига максималния си размер през октомври. Дупката обикновено се затваря през декември. Този месец обаче условията на студения въздух, които обикновено причиняват разрушаване на озон, бяха заменени от по-топли температури.

 

Източник: БГНЕС


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар