Обирът в Дрезден: Крадците задигнали уникален 49-каратов диамант

Уникален диамант с тегло 49 карата е сред скъпоценностите, откраднати по време на впечатляващия обир в музея „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден в понеделник, оповести дирекцията му. Крадците, които все още се търсят, са отмъкнали предмети, украсени с общо няколкостотин диаманта, предават Нова тв и БТА. Откраднати са общо 11 предмета и отделни части от други 3 експоната.

Откраднатият „Бял диамант на Саксония“ е сред скъпоценните камъни в колекцията на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г.

Диамантът с тегло почти 50 карата бил купен от него през февруари 1728 г. за баснословната тогава сума от 200 хиляди талера, се казва в информация на сайта на музея. Дирекцията му окачестви откраднатите предмети като безценни от историческа и културна гледна точка.

„Става въпрос за кражба на висококачествен скъпоценен камък. Чистотата му не е известна, но потенциалната му цена е 10-12 милиона долара“, заяви експертът Тобиас Корминд.

Сред откраднатите експонати са също огърлица с диаманти на кралица Амалия-Августа Баварска и носена от нея на гърдите панделка с фльонга, украсена с над 600 диаманта. Полицията издирва четирима заподозрени.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар