Норвегия отчете радиация откъм Русия

Норвежката агенция за радиация и ядрена сигурност DSA анализира повишените количества ядрен йод в северната част на страната няколко дни след смъртоносната експлозия на ракетен двигател в съседна Русия, съобщи Ройтерс. Загинаха петима специалисти от държавната руска ядрена корпорация „Росатом“, а властите в Москва обясниха само, че инцидентът е станал при тестове с „изотопни източници на захранване“, без повече подробности.

Ядреният йод е засечен на станцията в Сванховд до норвежко-руската граница, която следи състоянието на въздуха. Данните са от периода 9-12 август, като експлозията на тестовия полигон на руския ВМС стана на 8 август.

 

„В момента не е възможно да се определи дали отчетените нива на ядрен йод са свързани със злополуката в Архангелск миналата седмица“, обявиха от DSA. 

Според Ройтерс измерванията на радиоактивността е нещо обичайно за Норвегия, където това се засича между 6 и 8 пъти годишно, като източникът обикновено остава неизвестен.

Руската метеорологична служба обяви във вторник, че радиацията в град Северодвинск е скочила до 16 пъти над нормалното ниво миналия четвъртък. Лекарите, които бяха повикани за пострадалите при експлозията, веднага бяха върнати в Москва за щателни медицински прегледи, съобщи ТАСС.

 

Източник: Канал 3


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар