Нов протест на „жълтите жилетки“ в Париж, полицията използва сълзотворен газ

Членове на движението „жълти жилетки“ проведоха протестна акция в събота в района на Северната гара в Париж, съобщи телевизионния канал BFM, цитиран от TACC и „Фокус“.

Активисти на протестното движение се събраха сутринта на площад „Сталинград“, откъдето тръгнаха по улиците на Париж. Една от групите , пренебрегвайки маршрута, съгласуван от властите, влезе в сградата на Северната гара, откъдето този уикенд масово отпътуваха граждани за почивка на север от страната – към Белгия, Холандия и Германия.

Отрядите на специалните части на полицията са пристигнали бързо на мястото и са изгонили протестиращите от гарата, след което активистите продължили похода си по улиците на града.

Протестиращите настояха властите на републиката да организират т.нар. „Референдум за гражданска инициатива“, който да се занимае с въпроси от национално значение. „Жълтите жилетки“ също заплашиха да организират мащабен протест в Париж на френския национален празник – 14 юли.

Според канала протестната демонстрация е преминала спокойно. Въпреки това полицията е трябвало да използва сълзотворен газ в отговор на действията на група агресивни протестиращи, които се опитаха да провокират силите на реда и закона.

Според френското министерство на вътрешните работи, този уикенд в Париж около 2500 полицаи осигуряват реда в столицата.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар