Нови обвинения срещу Божков – за търговия с влияние и държане на нерегистрирани културни ценности

Срещу Васил Божков има повдигнати нови 2 обвинения – за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по установения ред. Така обвиненията вече са 11. Това обяви говорителят на главният прокурор Сийка Милева. 

 

Тя допълни, че продължава превеждането от български на арабски на молбата за екстрадиция на Божков, която е с обем от над 200 страници. До края на седмицата прокуратурата ще изпрати материалите към Министерството на правосъдието. То от своя страна незабавно ще ги изпрати на Обединените арабски емирства, където Божков беше задържан, уточни Милева

По-рано днес БНТ съобщи, че Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, а в България се издирва, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно.

Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста.

По-късно стана ясно, че в понеделник в Дубай е бил ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Той е разговарял с вицепрезидента, министър-председател и владетел на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Васил Божков избяга от България в началото на месец февруари. Специализираната прокуратура повдигна срещу него обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други.

По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група.

В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния – убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до началото на месец февруари.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар