Никол Пашинян: Ако никой не спре Турция, тя ще стигне до Виена

Ако никой не спре Турция, тя ще стигне до Виена, казва арменският премиер Никол Пашинян в интервю за германския вестник Bild, цитирано от Агенция „Фокус“.

Bild: Светът вярва, че от международна гледна точка Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан, така казва и ООН …

Никол Пашинян: Това е изключително странно твърдение. Ако се обърнем към историята, автономният район Нагорни Карабах стана част от Азербайджан по време на основаването на Съветския съюз. Това беше резултат от самоволното решение на Сталин по време на формирането на Съветския съюз. Ако се върнем към времето, когато Съветският съюз се разпадна, ще видим, че по същия начин, както Азербайджан, който беше част от Съветския съюз, получи независимост, така и автономният регион Нагорни Карабах, също бивша част от Съветския съюз, получи независимост от Азербайджан. Това се случи в съответствие със съществуващите закони и конституцията на Съветския съюз. Защо Азербайджан успя да стане независим от Съветския съюз, докато автономният район Нагорни Карабах не успя? Много хора могат да спорят, че Съветският съюз вече не съществува. Е, да и съветски Азербайджан също вече не съществува, когато автономната област Нагорни Карабах стана независима. Ако Нагорни Карабах е принадлежал на Азербайджан, тогава Азербайджан принадлежи на Съветския съюз.

Bild: Защо Ердоган подкрепя Азербайджан?

Никол Пашинян: Както вече сме казали, това е резултат от империалистическата политика на Ердоган и Турция. Вероятно Турция си е поставила за цел да прекрати съществуването на независимата държава Азербайджан и да я погълне.

Когато говорих за арменския геноцид и съответната политика, искам да подчертая, че това не е само проява на историческа омраза към арменците.

Проблемът е, че арменците в Южен Кавказ са последната пречка по пътя на турската експанзия. Защото империалистическата политика на Турция е насочена много по-далеч от Южен Кавказ. Погледнете действията на Турция в Средиземно море, Либия, Близкия изток в Ирак и Сирия. Моето мнение е, че Нагорни Карабах и Армения в момента са фронтът, разделящ две цивилизации. И ако международната общност не реагира правилно на този факт, тогава Турция скоро ще стигне до Виена.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар