Николова пред туроператори: България е готова да приеме своите полски гости като сигурна дестинация

Наша мисия е да утвърдим България като целогодишна туристическа дестинация. Полша е сред 10-те водещи пазара за входящ туризъм у нас. От началото на 2020 г. до 20 декември 2020 г. над 85 хил. полски туристи са пренощували в местата за настаняване в България. Основната част от тях са пристигнали в България с цел морски или бизнес туризъм. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представители на полските туроператори, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министърът обясни, че със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, страната ни е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия на полските туристи за морски и ски туризъм, голф туризъм, културен туризъм, спа туризъм и много други.

„България има потенциала да стане СПА център на Европа благодарение на изобилието си от минерални води, медицинска кал, лечебен торф, а най-горещият гейзер на континента се намира в нашия планински курорт Сапарева баня“, посочи вицепремиерът и акцентира, че страната ни е изключително спокойно място за почивка, климатът тук е здравословен, храната е качествена и естествена.

„Бих искала да Ви уверя, че България е готова да посреща своите полски гости като една сигурна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус“, увери Марияна Николова и подчерта, че във всички хотели, ресторанти и други обекти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация срещу разпространението на COVID-19.

Министър Николова акцентира, че във всички хотели, ресторанти и други обекти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация, срещу разпространението на COVID-19.

„България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safe Travels Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC)“, подчерта още тя и уточни също, че от 29 януари до 30 април с цел туризъм и представен отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR тест) до 72 часа преди влизането на територията на Република България) могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от 58 държави, вкл. Полша.

„Приветстваме откриването на представителството във Варшава, това ще улесни контакта ни с България“, посочиха представителите на бизнеса. Според тях това беше нужен и очакван ход от българска страна, имайки предвид очаквания ръст на пътуванията до България. Те информираха, че в момента са договорили настаняване на полски туристи в около 250 обекта по Северното и Южното Черноморие, но има много индивидуални туристи, които пътуват към София и вътрешността на страната.

Полските туроператори посочиха още, че имат желание да организират посещения и извън активните сезони. И информираха, че ще се изпълняват полети между 11 места в Полша до летищата Варна и Бургас.

„България не разочарова туроператорите – имаше предвидимост на решенията и навременното им обявявания“, отчетоха представителите на бранша. По думите им това е дало спокойствие и сигурност да изпращат полски туристи и се надяват това да се запази и през тази година, за да планират правилно и своевременно самолетните линии.

България е сигурна и безопасна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия, която предлага разнообразен туристически продукт през четирите сезона, Марияна Николова по време на срещата си с полски журналисти.

„През последните години се наблюдава постоянен ръст в туристическите посещения на български и полски граждани в Полша и България“, коментира министър Николова и добави, че целта на Министерството на туризма е полските граждани да припознаят България като целогодишна туристическа дестинация, която предлага разнообразен продукт.

По думите ѝ България е една от малкото страни с ясно изразени четири сезона – пролет, лято, есен и зима. „Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, България е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия на полските туристи за морски и ски туризъм, голф туризъм и културен туризъм“, увери тя.

„Вицепремиерът акцентира пред представителите на медиите, че местните здравни власти и Министерството на туризма са приложили всички необходими мерки по българските курорти и туристически дестинации за продължаването на ваканционния период без риск от заразяване с COVID-19 за туристите.

„Министерството на туризма издаде Указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с коронавирус в България, Указания за безопасното експлоатиране на плажовете и плажните принадлежности и Указания за прилагане на противоепидемичните мерки в зимните курорти за сезон 2020/2021“, поясни министър Николова и наблегна на факта, че страната ни е част и от световните дестинации, получили печат за сигурност и безопасност от Световния съвет за пътувания и туризъм.

„Вярвам, че с откриването на българското туристическо представителство двете страни ще имат възможността да ускорят темпа на своето сътрудничество. Смятам, че между нас съществува голям потенциал за реализиране на общи проекти и инициативи“, посочи тя.

В отговор на журналистически въпроси вицепремиерът Николова обясни, че на морските летища „Варна“ и „Бургас“ има заяви за чартърни полети, съответно 5 и 7 хил. полета. „Разчитаме на масовата ваксинация и инициирах процедура за приоритетно ваксиниране на работещите в сектор туризъм“, допълни тя. По думите ѝ страната ни ще разчита основно на зелените коридори и пристигането на туристи с автомобил, тъй като много хора избират по този начин да се придвижват.

Относно работата на ресторантите министър Николова информира, че на този етап не са отворени заведенията извън хотелите, като се очаква те да заработят на 1 март при подходящи противопедемични мерки. „В момента действащи са ресторантите само в местата за настаняване при ограничение от 50 на сто от капацитета си и до 22 часа и при 1.5 м разстояние“, обясни още българският министър.

„Считам, че бизнесът ще бъде достатъчно гъвкав, за да предложи атрактивни оферти, които да отговарят на очакванията на полските туристи“, поясни министърът и изрази надежди за възстановяване на полетите и рестарт в сектора.

Полските медии проявиха интерес и към мерките, които е предприело българското правителство, като вицепремиерът поясни, че за туризма има мярка за запазване на заетостта от 80 на 20, като в рамките до 60 дни при затваряне социалната мярка предвижда плащане до 75% от осигурителния доход.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар