Николай Николов: Дневно горят по 120 пожара в страната

Пожарите в страната са с 2500 по-малко в сравнение с миналата година, посочи в Сутрешния блок на БНТ Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите му дневно възникват по 120 огнища в страната.

„Но сега започва така наречения период на горещниците. Завърши прибирането на реколтата, за съжаление хиляди декара изгоряха, в това число и съвременна техника – комбайни. Бъдете бдителни, не палете стърнища“, настоя той.

„Обикаляме с полицията малките населени места, над 3000 селища сме посетили, взаимодействаме си с хората, за да предотвратим битовите пожари, където най-трудно влияем, защото нямаме законови правомощия да влизаме в домовете на хората. Там са сериозните проблеми – 78 са жертвите до момента от началото на годината. С четирима са по-малко от 2019-а, но и броят на пожарите е по-малък“, коментира комисар Николов.

Той посочи и традиционно местата, където най-често възникват пожари през летния сезон. Това е Югоизточна България – Хасково, Ямбол, Бургас.

„Към края на месеца се усложнява обстановката и в Стара Загора, Пловдив и София окръг. Нито миг не трябва да се отпускаме, въпреки сезона на почивките“, призова Николов.

Над хижа „Славянка“ имаме действащ пожар, но в ранните часове е локализиран и се надяваме да обяд да бъде погасен“, допълни той.

По думите му, разходите, които Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ прави за погасяването им, са огромни.

„Тук са разходите за труд и използването на машини. Нашите хора са изключително добре подготвени, правим такава организация, че заедно с горските стопанства и доброволците бързо да се намесим. Благодаря им!“, посочи Николай Николов.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар