НЗОК: 4,7 на сто от леглата в болниците са заети от пациенти с Covid-19

От пресцентъра на Националната здравнооигурителна каса оповестиха официални данни за леглата в лечебните заведения за болнична помощ, договорени от НЗОК към 01.11.2020 г., както и за броя лекари в цялата страна, с които касата има договори.

Ето какво съобщават от здравната каса: 

„Във връзка с повишения интерес от страна на медии за наличието на легла за лечение на пациенти с COVID 19, информираме следното:

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП) в цялата страна общо за 48 865 легла за активно лечение. Изключени са психиатричните легла.

Към 01.11.2020 г. от информационната система на НЗОК е видно, че от общия брой договорени легла са заети 20 224 (41%), в това число от пациенти с COVID 19 – 2 309 (4,7%). Незаетите към горната дата легла за активно лечение са 28 641 (59%).

НЗОК ще извършва контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение (т.е. на база на общия брой договорени легла, за които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК), а не както досега на ниво отделение и структури в съответното ЛЗБП във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната и осигуряване на възможност за оперативно управление на леглата на ниво лечебно заведение и регион“.

Най-голям брой легла за пациенти с Covid-19 има заети съответно с София- 512, в Пловдив – 371, следват Бургас, Варна и Русе, най-малко са разкритите легла във Ловеч, Видин, Враца и Перник.

Във връзка с тиражирани публикации за липса на лекари в лечебните заведения, информираме следното:

По данни на информационната система на институцията, към 30.09.2020 г., Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с 28 529 лекари, работещи в лечебни заведения в цялата страна.“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар