„Не сте сами!“: Българи по света организират протести срещу корупцията у нас

Стотици живеещи в чужбина българи започват своя протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас. С посланието „Не сте сами!“ нашите сънародници ще проведат демонстрации в основни градове на два континента.

Исканията на участниците са за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Българите зад граница се обявяват против „корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България“.

Снимка: Аз, репортерът

Шествията се провеждат щафетно в Амстердам, Берлин, Кьолн, Мюнхен, Манхайм, Хамбург, Щутгарт, Виена,  Мадрид, Лондон, Бирмингам, Екситър, Оксфорд,  Осло, Пафос, Париж, Прага, Стокхолм, Ванкувър, Монреал, Торонто, Ню Йорк и други.

Демонстрации днес има в четири града на Острова – Лондон, Оксфорд, Ексетър и Бирмингам. В британската столица от 24 дни протестира Стефани Лалева. „Целите са оставка на главния прокурор и на правителството на Бойко Борисов, електронизация на правителството, прозрачност на административно ниво, електронни избори и съдебна реформа“, обясни пред камерата на bTV тя. По думите ѝ това, което искат тя и останалите недоволни, се подразбира в една демократична държава, каквато България е крайно време да стане.

А нормално ли е българи зад граница да искат оставката на правителството в София? „Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и нашата гражданска позиция можем да си я заявяваме, докато не се откажем от българския си паспорт“, отговори Стефани.

Българи се събраха на протест във френската столица Париж. Поради съображения за сигурност, не им беше позволено да опъната транспаранти пред посолството на нашата страна.

Затова и недоволството има и друга форма – официално писмо до 160-те чуждестранни дипломатически представителства във Франция, до френските и европейските институции и медиите в страната. В него се посочва, че българите в чужбина са свалили доверието си от премиера и се призовава всички международни споразумения, договорени от началото на протести, да бъдат обявени за невалидни.

„Ние сме една малка армия, която реагира спрямо обстоятелствата“, коментира пред bTV един от организаторите – Цветозара Торнвил.

Десетки се събраха на протест в и центъра на Мюнхен. Протестът е организиран от млади хора, които „всеки ден живеят за България и искат настояще за своите близки, което е европейско“, подчерта пред bTV един от сънародниците ни – Мирослав Тодоров.

По думите му трябва да ни управляват „честни хора, които си изпълняват обещанията“, а не „простаци“.

Какво би го отказало от протестите? „Аз лично бих спрял да протестирал и бих се отказал от всякаква обществена дейност, ако лицата Бойко Борисов и Делян Пеевски, които са като сиамски близнаци, се покаят, посипят си главите с пепел и обещаят никога повече да не заемат никакви длъжности. Това са хора, които са загубили доверието на цяла България, тя ги мрази неистово“.

Наши сънародници се вдигнаха на протест и в Манхайм. Пред bTV един от организаторите – докторантът Явор Паунов, обясни кое за него е преляло чашата на търпението: „Моят момент беше, когато се усетих, че за пореден път седя на маса и се ядосвам на чаша питие за това, че нещата в България не вървят. Това, което ме вбеси, е, че първо не съм направил нищо досега и второ, че съм се поддал на тази заучена безпомощност – нещо, което последните 20 години беше съзнателно култивирано у всички българи у нас и в чужбина: че ние нямаме власт над собствената си съдба и не можем да я променим“.

Повече от 250 българи излязоха на протестно шествие в централната част на Виена, съобщиха участници в събитието. Пред катедралата „Свети Стефан“ и Албертина те скандираха исканията си за оставка на правителството и главния прокурор.

В Осло дъждът не спря недоволните да дойдат от различни краища на Норвегия – някои, изминавайки стотици километри.

„В България няма свобода на словото, няма демокрация и няма правосъдие. Всичко е обхванато от мафията и е най-добре е да си отиват, ако не искат да ги изгоним по друг начин“, коментира една от участничките.

„Мутри, вън!“, скандираха българите в Прага по време на поредния си протест в чешката столица. Кадри, изпратени от зрител на bTV, показват струпване на хора от всякакви възрасти с плакати в ръце.

Снимка: Алена Велчева

На един от тях пише „Пражко лято 2020“ – по аналогия със събитията от Пражката пролет през 1968 г. На протеста някои от нашите сънародници са с децата и внуците си.

Твоят коментар