Не само българските оператори се оплакват от свръхвисоки цени на честотите за 5G

Наскоро ви разказах за няколко сериозни препятствия, които стоят пред операторите в България по пътя им към 5G. Ключова тема и в скорошната среща на главния изпълнителен директор на Теленор с медиите у нас бяха високите цени на честотния ресурс, необходим за изграждането на мрежите от ново поколение. Проблемът, оказва се, изобщо не е типичен само за България, защото операторите в Германия също са недоволни от предложените им цени.

Общата сума, генерирана от местния регулатор след проведен търг за разпределяне на честотен ресурс за изграждане на 5G мрежи, е цели 6.55 милиарда евро, което е повече от първоначалните очаквания за 3 до 5 млрд. евро приходи, пише Deutsche Welle. 

Reuters определя провелия се в продължение на 3 месеца търг като „епичен“, при това не само заради колосалната сума, а заради преминатите 497 рунда на наддаване за предложения ресурс. 

Нагласите на операторите след търга обаче са по-скоро негативни и се посочва, че заради свръхвисоките цени за честотите бъдещите инвестиции в мрежите им са „задушени“. В Германия, подобно на България, има оплаквания от телекомите, че честотният ресурс е по-скъп от навсякъде другаде. 

„Спектърът отново е много по-скъп в Германия, отколкото навсякъде другаде“, казва пред Reuters шефът на Deutsche Telekom Германия Дирк Вьоснер. Операторът, който е лидер на пазара, е предложил 2.17 млрд. евро за 130 MHz от предложените 420 MHz, разпределени в обхвата на 2 GHz и 3.6 GHz. За сравнение Deutsche Telekom Австрия наскоро си е осигурил честотен ресурс за изграждане на 5G мрежа при по-добри условия.

В търга са наддавали още Vodafone, Telefonica Германия и новият играч 1&1 Drillisch, като горното мнение се споделя и от тях. Главният изпълнителен директор на Vodafone Германия, Ханес Аметсрайтер, е определил резултата от търга като „катастрофален“. 

Припомням ви, че за 5G мрежите се очаква да донесат ползи не само за потребителите на традиционни телеком услуги, осигурявайки по-бърза и надеждна връзка, но и да донесат революция в различни сфери, включително умните градове и свързаните фабрики. 


Източник: nixanbal.com

Твоят коментар