„Независимая газета“: Китай е използвал секретно микровълново оръжие срещу Индия

Китайско подразделение очисти от противника район около спорната граница в Хималаите, без да нарушава договорката между Пекин и Делхи, забраняваща да се открива огън. Електромагнитни лъчи, които не се считат за смъртоносни, са причинили на индийските войници изгаряния и гадене и в крайна сметка са ги принудили да предприемат отстъпление. Английската преса съобщаваща за инцидента, се позовава на лекция, изнесена в Пекин от професор Джин Цанжун. Според него индийците са по-добре подготвени за битки в планините, отколкото китайците, така че техният командир е трябвало да използва новото оръжие за първи път в света, за да изпълни заповедта, пише руското издание „Независимая газета“, цитирано от Агенция „Фокус“.

Според лондонския Times, китайците са разположили микровълнови оръжия близо до линията на фактически контрол, която замества границата, през август. Тоест, няколко седмици след сблъсъка с индийците в района на Ладак. Тогава враговете се биха с тояги, юмруци и мачете. Загинаха 20 индийци, а китайците не публикуваха данни за загубите си.

Но на китайското командване е било известно, че на страната на противника действат имигранти от Тибет, прекрасни алпинисти, които знаят как да воюват в планините. Благодарение на това индийците успяха да превземат два планински върха на 29 август. Китайският елит, и по-точно Централният военен съвет, беше възмутен. Защо са предадени височините? Съветът даде заповед за връщането им, но поиска това да стане без нито един изстрел. Следователно китайският командир трябваше да организира доставката на микровълновите установки на позицията.

В своята лекция професор Джин отдаде почит на бойната сила на китайските войници, които изпълниха мисията, без да нарушават заповедта да не се стреля. Новото оръжие е превърнало планинските върхове в микровълнови печки, сякаш индийците са били поразени от тежка атака на болест. Невидимите лъчи не са предназначени да причинят трайно увреждане на здравето, но могат да увредят зрението.

Микровълновите оръжия, според Daily Mail, загряват водните молекули в човешкото тяло по същия начин, както техният кухненски аналог, храна. Работният обхват е над 1 км. Скоростта на лъча е равна на скоростта на светлината. Китай за първи път показа такава инсталация на авиационно изложение през 2014 година. Смята се, че флотът на страната е оборудван с тези средства.

Съединените щати създадоха своя версия, наречена Active Denial System (Активна система за отказ). Може да се използва за контрол на тълпи, разпръскване на тълпи, проверки за сигурност на пунктовете и защита на конвой. Системата беше представена на обществеността през 2007 г., разположена в Афганистан, но очевидно никога не е била използвана в битка. Автор на статия в медицинско списание оприличи усещането за излагане на това оръжие на докосване до гореща лампа. А тези, които дълго време са били изложени на лъчението, чувстват главоболие и повръщат. Американците изразиха подозренията си, че подобен инструмент е използван срещу американски дипломати в Китай и Куба. Пентагонът разпространи версия, че притежава първото в света несмъртоносно противопехотно оръжие с обхват, надхвърлящ аналозите в други страни.

Руският ескперт по Далечния Изток Василий Кашин коментира пред изданието, че: „Редица страни работят върху различни видове микровълнови оръжия. В Русия има успешни разработки. Например, в експлоатация е микровълновият комплекс „Листва“, който се използва за откриване и детониране на мини. В САЩ има комплекси от несмъртоносни оръжия за контрол на безредиците. Те работят. Китай също много активно се занимава с този проблем. Той е един от световните лидери в тази област. Но да се влачи тази система в планините е необичайно. Тя е монтирана на голям камион и трябва да бъде позиционирана на стотици метри от целта. Въпреки че използването ѝ в Хималаите не може да бъде изключено“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар