Напук на властта и мерките: Калоферци влязоха в Тунджа: Чума да има, пак ще има хоро! СНИМКИ

Въпреки усилията на полицията да предотврати ритуала, традиционното мъжко хоро в Калофер влезе в ледените води на река Тунджа тази сутрин, предаде БГНЕС

Противоепидемичните мерки налагат промени в дългогодишната традиция в града на Ботев и затова по план калоферци трябваше се разделят на по-малки групи и да играят във водата “Залюбила е Василка двама”.

Единствената разлика обаче от миналогодишния ритуал е включването за първи път на жена в хорото.

Призивът е хората, които всяка година идват да наблюдават смелчаците, да си останат по-домовете, а ритуалът да бъде извършен само от местните. Въпреки това на място е пристигнала група от Гоце Делчев, съобщи Нова тв.

За първи път в ритуала се включва жена

Леденото хоро в Калофер се проведе, въпреки забраната и въпреки призивите да няма толкова много хора. Имаше много хора без маски на едно място, но хората те могат да бъдат спрени.

Така Антон Хекимян коментира леденото хоро в Калофер от студиото на БТВ.

Кметът, който е редовен участник в хорото, даде пример. Той не влезе във водата, а остана навън до свещеника. Темата с хорото обаче тепърва ще се коментира, дали са спазени мерките, дали има струпване на хора, дали има опасност от предаване на заразата, допълни Антон Хекимян.

Водата не е студена. От тази вода не се настива. Вирусът не може да ни спре, ако ще и чума да има, хоро ще има, заяви участник от хорото.

Както всяка година и тази кметът на града Румен Стоянов прие в дома си за загрявка мъже от града, които ще нагазят в реката на сутринта. Групта тази година е осезаемо по-малка, предаде БГНЕС.

През целия ден днес в страната ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Традицията в Калофер е спазена, мерките – не

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

 

Кръстът е хвърлен…

… и секунди по-късно изваден и даден на най-малкия участник

В София спасяването на кръста ще бъде от 13:00 часа в парк „Езерото” в квартал „Дружба”. Записването на желаещите да участват в надпреварата за изваждане на кръста от водите на езерото започва час по-рано. Куражлиите трябва да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност.

В Ямбол в 8:00 часа ще започне празничната литургия в православен храм „Св. Николай Чудотворец“.

Тържественият водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена ще бъде извършен в Авиобаза „Безмер“ в 10:00 часа при закрити врати.

Богоявленски ритуал – хвърляне и изваждане на Светия кръст от водите на река Тунджа, ще се осъществи до градинския мост на Минералната баня в 11:30 часа

Лупа бг

Твоят коментар