Напрежение между протестиращи и полиция пред старата сграда на Народното събрание

Напрежение между полицията и част от протестиращите възникна след 21.30 ч. на обявеното трето „Велико народно въстание“.

След проявите (речи, възгласи, прожекции на клипове по стените на околните сгради) в т.нар. Триъгълник на властта, част от протестиращите се отправиха към старатта сграда на Народното събрание.

Те опитаха да направят там кордон, но се появиха тежко въоръжени полицаи и жандармеристи, които не допускат осъществяването на този замисъл. Не допуснаха и никой да мине през техния охранителен кордон. Протестиращите започнаха да скандират обиди от сорта на „Еничари“ срещу униформените, наред с виковете „Оставка“ и „Мафия“.

Някои от демонстрантите призовават полицаите „да минат на страната на хората срещу мафията“. Премина се в масово скандиране „Сваляй каските!“. Униформените обаче не предприемат никакви действия срещу протестиращите, само стоят в кордон срещу тях.

Протестирщите изтъкват пред медиите, че отново има полицаи с каски, но без отличителни номера, за да не се знае самоличността им. Те претендират, че досегашната сграда на Народното събрание вече не е обект от национално значение и няма причина да не бъдат допускани граждани да отидат близо до нея. Чрез мегафон те опитаха да обяснят на полицаите, че искат да отидат до паметника на Незнайния воин, както и, че протестът им не е забранен от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Това не промени и няколко хиляди, събрали се на пл. Народно събрание не бяха пропуснати да минат от кордона. А пространството между сградата на БАН и тази на НС е запълнено с полицейски бусове и автомобили.

До 21.30 часа нямаше никакви проблеми между демонстрантите и полицията. Не се виждаха униформени с тежка екипировка, шлемове и щитове. На днешния протест обаче присъстващите полицаи не са тежко въоръжени. На всички подстъпи към зоната на протеста се проверяваха документите и багажа на хората, но нямаше никакви проблеми. Първият кордон полицаи, който охранява протеста, не беше с каски и тежка екипировка, а със сигнални жилетки.

Самото „Въстание“ започна започна в столицата в уречения час 17:00, но със слаба посещаемост. В началото хората бяха няколкостотин, но към 18.30 в т.нар. „Триъгълник на властта“ достигнаха няколко хиляди човека. Има групи с протестиращи и от провинцията – Русе, Ямбол, Шумен, Кресна и др. В разгара на митинга след 19.30 ч. присъстващите около 10 000.

Организаторите призоваха полицията да не допуска провокации и да не проявява насилие, както се случи на 2 септември, когато бе първото „въстание“. А пък от гражданското движение БОЕЦ, което е неизменен участник в протестите, които продължават вече 76-и ден, обявиха на страницата си във „Фейсбук“: „Не искаме насилие, но ако мафията заповяда на полицията да дигне палките срещу нас, няма да отстъпим и за пролятата кръв те ще носят отговорност. С речи, молебени, безкрайни разходки и скандирания пред празни сгради не става“.

Около 21.00 часа протестно шествие потегли към Орлов мост и блокира кръстовището. Засилено е полицейското присъствие в центъра на София. Обстановката е спокойна, няма опити ескалация на напрежението и за провокации. 

 

Органите на реда се подготвяха през целия ден, за да ограничат възможността за всякакъв вид провокации, като дори бяха проверени палатките на майките от „Системата ни убива“, от където бяха иззети бутилки със съмнителна течност.

 

Площад „Независимост“ отново е препълнен с хора, които мирно изразяват недоволството си.

 

Припомняме, че в следобендите часове „Дунав мост“ при Русе бе блокиран за няколко часа от демонстранти, но около 16:00 часа движението бе възстановено.

 

В началото на протеста италианската оперва певица Джорджа Антелини изпълни българския химн и поздрави протестиращите.

 

Дванадесетокласничката Йоана Лилова излезе на трибуната и заяви, че се чувства добре в България, че не иска да бъде прогонена от родината си, от дома си. Момичето подгря множеството и последваха бурни възгласи „оставка” и „нас не ни е страх”.

 

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков прочетоха пред множеството няколко предложения, които дават хоризонт за бъдещето.

 

Промяна в правосъдието, промяна в прокуратурата, заяви адвокат Хаджигенов, който акцентира върху съдебната власт и държавното обвинение.

 

Трябва ни държава, която да инвестира в бъдещето на нацията – образование и култура, заяви проф. Велислав Минеков.

Държавата ни е способна на силен икономически ръст, тя трябва да подпомага науката и нашите научни изследвания, заяви още проф. Минеков и припомни за 70 учени, подписали се в подкрепа на протеста, които са прогонени от държавата в чужбина.

 

Трябва да пазим и нашата свещена природа от посегателство. Бетонираха всеки плаж – всяко кътче красота, която притежавахме. Това ще го променим, заяви още Минеков и продължи:

Държавата ни има нужда от нормална администрация. Ще настояваме за електронно правителство. Всичко, което е затруднение, предизвикано от бавна администрация, ще се борим да го премахнем.

 

Не трябва да допускаме хора без образование и без морал да ни управляват. Ще ги премахнем, заяви още проф. Минеков.

 

Арман Бабикян съобщи, че „Отровното трио” събира идеите и въображението на хората от площада, на всички българи, които живеят извън страната, за да изработят план заедно.

 

„Можем да променим България само заедно. Можем да изхвърлим мутрите само заедно. Ние сме строителите! Знаем какво да правим!”, заключи Арман Бабикян. 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар