Напрежението расте! Великобритания праща втори боен кораб в Персийския залив

Великобритания ще засили военното си присъствие в района на Персийския залив през следващите дни като изпрати втори боен кораб от своя флот, предаде БНР.

Мярката е в отговор на засилващото се напрежение в района и растящата заплаха за сигурността на чуждестранните плавателни съдове от страна на Иран.

Ескадреният миноносец „Дънкан“ всъщност е добре познат в България, тъй като наскоро участва в съвместно учение на НАТО в Черно море.

„Дънкан“, който в момента е в Средиземно море, ще оперира редом до фрегатата „Монтроуз“, която вече осуети опит на ирански катери да прихванат британски петролен танкер в Ормузкия проток.

Известно е, че по принцип е имало планове „Дънкан“ да бъде изпратен в района, за да облекчи работата на „Монтроуз“, но сега от министерството на отбраната съобщиха, че тези планове са били ускорени с оглед на ситуацията.

Всичко това става след заплахата на висш ирански духовник, че Великобритания скоро „ще получи шамар“ заради това, че си е позволила да задържи по-рано ирански петролен танкер край Гибралтар.

Говорител на иранското външно министерство предупреди, че Великобритания „играе опасна игра, която носи последици“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар