Най-мощният витамин, който може да ни защити дори от суперинфекции

По света се появяват все повече резистентни на антибиотици бактерии, така че лекарите бият тревога – ако това продължи, то смъртността от суперинфекции е на път да постави тъжни рекорди.

 

Новото откритие на учените обаче, ни позволява да се надяваме на подобряване на ситуацията с помощта на витамин B3.

Витамин В3 (ниацин, витамин РР, никотинова киселина) се превърна в основата на ново лекарство, което показва невероятни свойства при изпитването му върху животни. Тестовете върху лабораторни плъхове показват, че никотиновата киселина може да засили имунния отговор с около хиляда пъти – това е мощен ефект, който може да защити организма дори от най-патогенните супербактерии.

Ниацинът стимулира имунната система, като прави тялото невъзприемчиво дори срещу такива опасни патогени, като резистентния златист стафилокок. Проучванията показват, че ударните дози с витамин В3 може дори да спрат прогресирането на ХИВ.

“Терапевтичният потенциал на витамин В3 все още се изучава активно, но предварителните открития показват, че той може да бъде широко използван в медицинската практика като част от лекарства за стимулиране на имунитета. В бъдеще се планира да се появи широка гама от лекарства, базирани на това вещество”,  казват учените.

Твоят коментар