Над 1000 жалби на местните избори за регионални лидери и депутати в Русия

Руснаците гласуват на избори, които ще определят както нови депутати в Държавната дума, така и заемащите постове в регионални и местни органи на властта, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Очаква се тези избори да бъдат проверка за доминиращото положение на партията „Единна Русия“, тясно свързана с управляващия от 20 години президент Владимир Путин, посочва ДПА.

На тях ще бъдат определени новите депутати от четири едномандатни окръга, ръководители на 18 от общо 85-те субекта на Руската федерация, кметове на градове и депутати от законодателните органи на 11 региона. Ръководителите на Ненецкия и Хантимансийския автономни окръзи ще бъдат определени от депутатите от регионалните парламенти, отбелязва БТА.

Общо кандидатите са около 171 000, от които над 130 000 представляват различни партии и движения, а останалите са независими.

Тези избори се провеждат в няколко дни като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса, като днес е последният и решаващ изборен ден. Централната избирателна комисия прие сериозни мерки за епидемиологична защита на над 56 000 избирателните секции. Провежда се задължителна дезинфекция на помещенията за гласуване, температурата на избирателите се проверява на влизане и всеки от тях, както и членовете на комисиите, получават лични средства за защита, отбелязва ТАСС.

Партията „Единна Русия“, която подкрепя президента Путин, играе водеща роля в регионалната политика, но изборите се провеждат в момент на засилено недоволство от годините на спад на заплатите и от стратегията на правителството за борба с пандемията.

Русия провежда единни избори за депутати в Думата и регионални и местни лидери

Изборите ще бъдат наблюдавани зорко за признаци за недоволство от управляващата партия след предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс. 44-годишният опозиционен лидер се надяваше да отслаби контрола на партията върху властта, преди да се почувства тежко болен. Според Германия и негови съюзници това е било опит за премахването му.

Екипът на Навални призова руснаците да гласуват за кандидатите на всяка друга партия, освен „Единна Русия“. Останалите три по-големи партии са Комунистическата, Либералнодемократическата и „Справедлива Русия“.

До момента са регистрирани над 1000 оплаквания от възможни изборни нередности, съобщи днес независимата организация за изборен мониторинг „Голос“. Сред тях има и случаи на умишлено манипулиране на бюлетините, каза съпредседателят на организацията Григорий Мелконянц.

Повечето резултати от днешните изборни надпревари не се очакват преди утрешния ден. От особено значение за управляващата партия са гласуванията за нови губернатори в 18 региона.

Според редица местни избирателни комисии, цитирани от ДПА, избирателната активност е различна, но на повечето места надвишава 50 процента.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар