Мъртва риба край Варна: Институциите търсят причините за масовия мор (ВИДЕО)

Масов мор на риба във Варненското езеро. Мъртвата риба започва да се появява на брега преди ден, предава бТВ.

Институциите търсят причината дали става дума за екологична катастрофа, или естествен биологичен процес.

Към момента отговорът на въпроса е в сферата на догадките. На брега са изхвърлени стотици хиляди дребни рибки – попчета, трицона и гюмюш.

Смята се, че смъртта им се дължи на липсата на достатъчно кислород във водата. А една от основните причини за това би могла да бъде замърсяване.

Институциите извършват проверка на три места. От Басейновата дирекция са установени само единични бройки мъртви малки екземпляри. При проверката са взети проби от водата, които ще излязат до дни.

През последните седмици в езерото и във Варненския залив се наблюдава бурен цъфтеж на фитопланктон, който видимо измени цвета на водата.

Според морски специалисти естественото явление всъщност е показател за замърсяване на водата.

От август миналата година в езерото се изливат всекидневно между 5000 и 7000 кубика отпадни води заради скъсан тръбопровод, изграден преди 9 години за близо 5 млн. евро.

От Община Варна смятат, че измирането на рибата няма общо със замърсяването от тръбопровода.

Аварията проверява и прокуратурата.

„Вече се търсят и конкретните виновни лица, с чието поведение са допринесли до този излив“, заяви окръжният прокурор Красимир Конов.

Заради аварията на тръбопровода проверка на местното ВиК дружество започна и енергийната комисия.

От общината обявиха, че има готовност по ремонта на тръбопровода да се работи и в тъмната част на денонощието. Най-оптимистичните прогнози са проблемите да бъдат отстранени за 45 дни.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар