Мутафчийски за думите си „Яко ще измрат“: Имаме предупреждение от НАТО да се готвим за втори удар!

Вчера на брифинг в Министерски съвет ген.Мутафчийски разкри важни подробности за бъдещата борба с коронавируса у нас. Той коментира и скандалното си според мнозина изказване в интервюто на Миролюба Бенатова :

България е получила нота от НАТО за подготвяне на всички здравни военни заведения за втори удар от епидемия от коронавирус .

Разкривайки тази информация, проф. Венцислав Мутафчийски отговори на два въпроса едновременно – как ще лекува ВМА пациенти с коронавирус след съобщението на НОЩ (Националния оперативен щаб), че заразени вече ще се приемат само в 7 болници, и вторият въпрос – относно думите му, че „много хора ще измрат, яко ще измрат“, които изтекоха от интервюто му с Миролюба Бенатова.

„Ключовата дума при охлабване на мерките е да се преценяват рисковете много внимателно и всяка мярка да е премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно и след внимателно обсъждане на ситуацията“, каза Мутафчийски по повод изречените от него думи.

Въпреки това той не отрече, че днес е „уникален за България ден“ – за първи път от отчитането има повече оздравели отколкото заразени.

„Това е радостна тенденция. Но каквото и охлабване на мерки да има, трябва да се спазва физическа дистанция и определени правила, ние изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и че тя е смъртоносна. Така са и всички държави и международни организации“, категоричен бе той.

Генералът посъветва да не се нарушава физическата дистанция, да няма събиране на големи групи от хора, което може да доведе до взривове от заболели и всички здравни служби трябва да са нащрек.

В тази връзка Мутафчийски се върна да обясни как ще лекува ВМА пациенти с коронавирус, тъй като то се поема вече само от 7 болници. Той каза, че ВМА ще поеме всички пациенти и ще помага в борбата с коронавируса и занапред, но „имало известни предписания, поискани от НАТО, за военните болници“. „Затова ще се намери необходимият баланс – каква част от инфекциозните клиники – Сливен и София, ще са за граждани и коя – за резерв“, обясни шефът на ВМА.

Но после шефът на НОЩ обяви, без заобикалки: „Вчера зам.-директор на СЗО каза не празнувайте, а се организирайте. В този дух е тази нота от Алианса – да се подготвят военните здравни формирования за следващ удар“, каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Той заяви категорично, че няма да разкрие повече, защото информацията е класифицирана.

Твоят коментар