Москва: СЗО не може да бъде платформа за уреждане на политически сметки

Световната здравна организация (СЗО) не може да бъде платформа за уреждане на политически сметки. Това заяви във вторник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков по време на онлайн среща на членове на управляващата партия „Единна Русия“ в Държавната дума, съобщават TACC и Агенция „Фокус“.

„Ние сме против политизирането на всичко, свързано с разпространението на коронавирусa. Ние подкрепяме намирането на решения на проблемите, възникващи в редица държави, което би ни позволило да преминем към по-ефективно решение на проблемите, свързани с пандемията, да консолидираме ролята на СЗО, да предотвратим нейното отслабване и да се предотврати превръщането на СЗО в платформа за уреждане на политически сметки. За съжаление, тези три неща (…) се превърнаха в приоритети за политиката на САЩ и редица от най-близките им съюзници“, каза той пред журналисти на ТАСС.

„СЗО не може да се (занимава) със съвсем различни цели от задачата за изграждане на най-ефективно международно сътрудничество в борбата срещу пандемията“, подчерта заместник-министърът.

Рябков отбеляза, че Русия тясно си сътрудничи с Китай и не вижда причина да не се доверява на „информацията и методите, които са били използвани и разпространени като информация на СЗО от китайските им колеги“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесъс, в което той даде на организацията 30 дни, за да гарантира прилагането на някои реформи в нея, за които Вашингтон настоява. В противен случай САЩ окончателно ще преустановят финансирането си за СЗО и ще преразгледат членството си в нея.

Тръмп многократно критикува работата на СЗО по-рано. В началото на месец май той заяви, че организацията е станала „марионетка на Китай“ и не регистрира предполагаемите нарушения от властите в Пекин по отношение на разпространението на новия коронавирус.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар