Москва: САЩ и НАТО тренират удари с крилати ракети по обекти в Южния военен окръг

Главнокомандващият руските Въздушно-космически сили генерал-полковник Сергей Суровикин разказа за безпрецедентна операция, проведена на 4 септември над акваторията на Черно море. Осем руски бойни машини са били вдигнати във въздуха за прехващане и прикритие на държавната граница от американска въздушна техника. Едновременно 6 самолета на ВВС на САЩ са се доближили до руска територия.

„Стратегически бомбардировачи на американците и англичаните осигуряваха провеждането на безпрецедентна разузнавателна операция над акваторията на Черно море“, отбеляза ген. Суровикин.

Главнокомандващият обясни, че 5 разузнавателни самолета и един стратегически безпилотен разузнавателен апарат са били едновременно във въздуха.

Те са се приближили на 15 км от руската държавна граница и са разузнавали на дълбочина до 600 км в руска територия.

Суровикин отбеляза, че в същото време три самолета на ВВС на САЩ – бомбардировачи В-52Н са се приближили на 30 км от руската граница. Според руските военни действията на американските разузнавателни машини са били враждебни и провокационни.

Руските военни експерти са стигнали до извода, че при тази разузнавателно въздушна операция са тренирани удари с крилати ракети по обекти, разположени на територията на Южния военен окръг, предава ТАСС.

„Допълнително са отработвали задачи за взаимодействие на стратегическите бомбардировачи B-52H със самолети F-16C на ВВС на Полша, както и със Су-27 и МиГ-29 от въздушните сили на Украйна“, отбеляза ген. Суровикин.

Веднага щом руските радиолокационни системи засекли приближаващите се към руските граници въздушни обекти, за прехващането им са били двигнати едновременно 8 руски самолета от състава на дежурните сили. Четири Су-30СМ и четири Су-27 изпълнили задачата, като са прикрили руските граници срещу евентуална диверсия.

За последните месеци американски самолети многократно са опитвали разузнавателни акции по руските граници в акваториите на Черно и Баренцево море, отбелязва агенцията.

 

Какво представлява Южният военен окръг на Руската Федерация

Южният военен окръг е създаден с указ на президента на Руската федерация от 20 септември 2010 г. в хода на военната реформа от 2008—2010 г на базата на Северо-Кавказкия военен окръг. В него влизат още Черноморският флот, Каспийската флотилия и 4-то командване на ВВС и ПВО. Военно-административната единица има за задача отбраната на юга на Русия. Щабът на окръга е дислоциран в Ростов на Дон.

Той обхваща два федерални окръга – Южния и Северо-Кавказкия на териториите на следните субекти на Руската Федерация: република Адигея, република Дагестан, република Ингушетия, Кабардино-Балкарската република, република Калмикия, Карачаево-Черкеската република, република Крим, република Северна Осетия — Алания, Чеченската република, Краснодарския и Ставрополския край, Астраханска, Волгоградска и Ростовска области, град Севастопол.

Освен това Южният военен окръг разполага с три бази на чужда територия : в Южна Осетия, Абхазия и Армения.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар