Москва: Продължаваме да очакваме информация от Берлин за изследванията на Навални

Москва продължава да чака отговор на искането на Главната прокуратура на Руската федерация до Германия за информация относно лечението на Алексей Навални, неговата диагноза и резултатите от изследванията. Това съобщи в сряда руското външно министерство, коментирайки изявлението на германското правителство, че Навални е бил изложен на вещество от групата „Новичок“, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Очакваме отговор на искането на Главната прокуратура“, заявиха от Министерството.

По-рано официалният представител на правителството на Федерална република Германия Щефан Зайберт заяви, че по инициатива на болницата „Шарите“ специална лаборатория на Бундесвера е извършила токсикологично проучване на анализите на блогъра, което е открило „неоспорими доказателства“ за наличието на вещество от групата „Новичок“.

Зайберт отбеляза, че канцлерът Ангела Меркел е провела среща с редица министри и са договорили стъпки в светлината на новите данни. Според него германското външно министерство ще информира руския посланик за резултатите от изследванията, както и ЕС, НАТО и ОЗХО за нови данни в ситуацията около Навални.

По-късно руският посланик в Германия Сергей Нечаев бе поканен на разговор в германското външно министерство, където му е била представена позицията на Берлин по случая Алексей Навални, съобщи германският външен министър Хайко Маас.

„За пореден път формулирахме недвусмислено своя апел – с пълна прозрачност да се изяснят обстоятелствата“, каза Маас.

Изявленията на правителството на Федерална република Германия трябва задължително да бъдат подкрепени със сериозни доказателства, Русия е заинтересована да установи истинските причини за случилото се, заяви Леонид Слуцки, ръководител на Комисията на Държавната дума по външните работи, цитиран от TACC.

„Изявленията на германското правителство за възможното отравяне на Навални трябва да бъдат подкрепени с конкретни и сериозни доказателства“, каза Слуцки, припомняйки, че Берлин все още не е отговорил на съответното искане от Главната прокуратура на Руската федерация, а руските експерти не са установили признаци на умишлено отравяне. „В противен случай всичко това може да се превърне в поредната провокация в стила на „с висока степен на вероятност“, добави той.

„Русия се интересува преди всичко от установяването на истинските причини за случилото се и многократно демонстрира готовност за сътрудничество“, увери депутатът.

Той призова „да се действа изключително в полза на пациента, без никаква политизация на състоянието му“. „Разчитаме на балансираната позиция на нашите германски партньори“, заключи Слуцки.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар