Москва и Берлин в остър спор за разследването на отравянето на Навални

Засега Москва не е сигурна, че Германия не играе двойна игра, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявлението на германския външен министър Хайко Маас относно ситуацията с руския блогър Алексей Навални, цитират думите й РИА Новости и Агенция „Фокус“.

По-рано Маас заплаши Русия с „реакция“ от страна на Германия и нейните партньори, ако Москва не даде „разяснения“ по ситуацията с Навални. Берлин вярва, че той е бил отровен и „възлага надежди“ за разкриването на това „тежко престъпление“. Според министъра, ако руските власти нямат нищо общо с нападението, тогава те „трябва да са заинтересовани от доказването му въз основа на факти“.

Захарова предположи, че в интерес на Берлин е незабавният отговор на искането на руската прокуратура, което е предадено на германските власти още на 27 август.

„Къде е тази „спешност“, за която настоявате? Тя липсва Именно на немска страна, ако се съди по изявленията на специализирания отдел в Министерството на правосъдието в Берлин, който само „проучва искането и решението за одобрение ще бъде взето при необходимост в съгласие с компетентните федерални органи“. Като не изпраща отговор, Берлин забавя разследването, за което призовава. Нарочно?“ – пише Захарова в социалните мрежи.

По-рано, отговаряйки на въпрос за участието на руската държава в инцидента, Хайко Маас изрази мнение, че „има много доказателства за това, следователно следващият ход е за руската страна“.

„Очакваме руското правителство да разследва това тежко престъпление. Ако то няма нищо общо с нападението, то то следва да бъде заинтересовано да го докаже на базата на факти“, смята германският министър.

„Ако през следващите дни руската страна не допринесе за разследването, тогава ще трябва да обсъдим отговора с нашите партньори“, предупреди той. Маас отбеляза, че токсичните вещества от групата „Новичок“ „са достъпни само за много малка група хора“.

„Ако руската страна не участва в разследването на престъплението срещу Навални, това ще се превърне в още едно доказателство за участието на държавата в него“, каза външният министър. Според него „ако всичко завърши с забулване и„ димни завеси “, тогава ще трябва да изхождаме от факта, че Русия крие нещо“.

Говорейки за предположенията, че Навални е бил отровен извън Русия, Маас каза: „Това е толкова абсурдно, че няма да го коментирам повече.“

„Тази атака е извършена със смъртоносно бойно вещество, забранено от международното право. Това е сериозно нарушение на международното право и ние сме ангажирали Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), която следи за спазването на Конвенцията за химическо оръжие“, продължи той.

„Ние обсъждаме с нашите партньори какъв отговор ще бъде пропорционален“, каза Маас. „В крайна сметка това ще зависи от отговорите на Москва.“

„Ясно е, че ако говорим за санкции, те трябва да бъдат колкото може по-целенасочени“, добави той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар