МОН отчете рекордно ниски оценки на матурата по български език

Средното ниво от матурите по български език през 2019 г. е достигнало оценка от „Добър 4.06“ – най-слабото представяне на завършващите средно образование от въвеждането на системата за държавни зрелостни изпити.

 

Това става ясно от анализа на МОН, който беше представен в петък.

Зрелостниците, получили 100 от 100 точки на матурата по български език, са се увеличили в сравнение с 2018 г. – от 215 до 226. В същото време има седемкратно увеличение на броя ученици с 0 точки.

Възпитаниците на четири гимназии в София са сред тези с най-добър резултат от матурата по български език и литература – 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик“, 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ и Американския колеж. Най-слаби постижения са отчетени в училища в Шумен, Хасково, Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали.

Оценките от втория задължителен изпит са на средна оценка от „Много добър 4.67“, съобщават от МОН. Най-високите точки в този изпит се получават по предмети, избирани от най-малко зрелостници – немски, френски или испански език. Най-ниски оценки са получени при изпитите по география и икономика, биология или философия за 12-токласниците.

Слаби резултати са засечени и в матурата по история. За сметка на това се забелязва сравнително високо средно ниво на изпита по английски език, който е избран от над 14 000 зрелостници.

МОН е отчел необичайно разместване в класацията на училищата с най-висок резултат на втората матура – оказва се, че на трето място по успех се нарежда СУ „Христо Ботев“ от село Чепинци, в област Смолян. Това училище е надминало по резултат Американския колеж, Испанската гимназия, Природоматематическата гимназия в София и др.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар